Personalitatea! O explorare multidimensionala si interdisciplinara

Personalitatea! O explorare multidimensionala si interdisciplinara
Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2011
Categoria: Altele

DESCRIERE

Descurca-te in puzzle-ul personalitatii folosind instrumente concrete, verificate stiintific si prezentate accesibil, multidimensional si interdisciplinar.

Citeste-te in primul rand pe tine, iar apoi si pe aproapele tau, identificand si analizand toate elementele ce tin de personalitate (componente, evolutie, tipuri), formele sale de manifestare (fizionomie, grafologie, comportament verbal si nonverbal, etc.), precum si factorii care o influenteaza (gena, evolutie hormonala, clima, etc.)

Toate acestea, pentru a te bucura de dreptul fiecaruia la diferenta, la originalitate, deoarece fiecare dintre noi este unic in felul sau si cel putin la fel de important!

Asadar, am abordat personalitatea atat psihologic (psihomorfologic, psihopatologic etc.), cat si biologic (genetic, endocrinologic etc), fara a neglija stiintele de nisa (climatologie comportamentala, antropologie etc.), sau pe cele de frontiera (astrologie, bioritmologie etc.).

Am apelat inclusiv la sociologie, filozofie, teologie si nu in ultimul rand la economie, pentru a intelege si totodata pentru a gasi solutii de imbunatatire a procesului de formare si valorificare a personalitatii.

Prima parte a lucrarii analizeaza elementele de baza ale personalitatii, incepand cu prezentarea psihicului ce ne ajuta sa intelegem ce se afla la baza sentimentelor, cum se produc gandurile si care sunt motivatiile actiunilor umane.

Componentele, evolutia si tipologia personalitatii vor fi de asemenea prezentate pe parcursul acestei prime parti.

A doua parte va prezenta principalele forme de manifestare ale personalitatii, in ordinea in care acestea ni se descopera. Aspectul fizic (cu accent pe fizionomie), comportamentul (verbal si nonverbal), gandirea si nu in ultimul rand aspectul grafic al scrierii olografe, vor fi prezentate detaliat pentru a ne oferi posibilitatea de a ne cunoaste mai bine atat pe noi insine, cat si pe cei de langa noi.

Ultima parte a lucrarii va expune factorii care ne influenteaza mai mult sau mai putin determinant intreaga personalitate. Factorii interni (genetici, endocrini etc.) cat si cei externi (educationali, de mediu etc.), vor fi analizati atat ca mod de actiune cat mai ales ca efecte vizibile.

Toti acestia au fost prezentati impreuna cu masuri concrete de accentuare a efectelor constructive si de atenuare sau evitare a celor distructive.

Lucrarea se va incheia cu portretul personologic al fostului conducator comunist al Romaniei, Nicolae Ceausescu, una dintre cele mai controversate personaje ale istoriei universale. Analiza acestuia va avea ca obiectiv doar structura, evolutia si manifestarea personalitatii sale, judecatile de valoare cu privire la activitatea politica fiind lasate in sarcina istoricilor.

………
Suntem in fata unui exercitiu major de cutezanta si sinceritate, un exemplu de„reflex la nou”, de atitudine admirativa fata de un domeniu stiintific ce exceleaza in concepte mereu perfectibile, despre un sistem hipercomplex aflat intr-o continua evolutie.

Asemenea vectori au incarcatura psiho-istorica, prin efectul edificarii stiintelor si tehnologiilor.

Parcurgem cu dl. Negruti ariile de competenta ale Personologiei actuale: elementele„arhitecturale”,„combustia” acestui edificiu ridicat din relatia ludica infantila cu lumea, la prestigiul intelectiv al descoperitorului de legi ale universului; viziuni, clasificari, criterii de evaluare, factori de progres si evolutie, le vom gasi in aceasta carte studiate, gandite, apreciate, propuse cititorului spre intelegere si utilizare confortabila.

Prof. Univ. Dr. Grigore Nicola, sef al Departamentului de Psihologie din
cadrul Institutului de Cercetari in Psihologie si Filozofie“Constantin-Radulescu Motru” al Academiei Romane

CUPRINS:

Prefata
Introducere

PARTEA INTAI. Elemente de baza ale personalitatii

Capitolul 1. PSIHICUL UMAN

Procese psihice (senzatiile, perceptiile, reprezentarile, gandirea, limbajul, imaginatia si creativitatea, memoria, afectivitatea, motivatia, vointa, atentia).

Structura psihica in viziunea lui Carl Gustav Jung (constientul si inconstientul personal, inconstientul colectiv, persona, sexul si genul, anima si animus).

Structura psihicului uman in viziunea psihanalitica a lui Sigmund Freud (inconstientul, preconstientul, constientul, cele trei instante psihice: sinele, eul si supraeul).

Complexele de baza dupa Sigmund Freud (complexul de inferioritate, complexul de abandon, complexul de culpabilitate, complexul lui Oedip).

Gradul de maturitate psihica (caracteristicile psihice ale personalitatii mature, caracteristicile psihice ale personalitatii imature).

Diferente psihice de gen (caracteristici psihice specific feminine, caracteristici psihice specific masculine).

Tulburari psihice (tulburari psihice organice, tulburari psihice determinate de consumul de substante psihoactive, schizofrenia si tulburarile delirante, tulburari psihice afective, tulburari psihice nevrotice legate de stres, dificultati de invatare/retardare, tulburari psihice de dezvoltare psihologica, tulburari psihice specifice copilariei si adolescentei).

Capitolul 2. COMPONENTELE PERSONALITATII

Temperamentul (temperamentul coleric, temperamentul sangvinic, temperamentul flegmatic, temperamentul melancolic).

Caracterul (atitudinile si rolul lor in formarea caracterului, trasaturile de caracter, devieri caracteriale, caracterul individului in multime).

Aptitudinile (tipuri de aptitudini, aptitudinea generala– inteligenta).

Atitudinea (tipul extravertit, tipul introvertit).

Capitolul 3. EVOLUTIA PERSONALITATII

Varsta si personalitatea (primul an de viata, perioada anteprescolara, perioada prescolara, perioada scolara, perioada pubertatii, perioada adolescentei, perioadele tineretii, varstele adulte, varstele de regresie, stadiile terminale).

Stadii de dezvoltare a personalitatii identificate de Sigmund Freud (stadiul oral-pasiv, stadiul oral-activ, stadiul anal, stadiul falic, stadiul genital).

Capitolul 4. TIPURI DE PERSONALITATI

Personalitatea grupelor sanguine (personalitatea grupei sanguine 0, personalitatea grupei sanguine A, personalitatea grupei sanguine B, personalitatea grupei sanguine AB).

Personalitati dificile (personalitatea anxioasa, personalitatea paranoica, personalitatea histrionica, personalitatea obsesionala, personalitatea narcisica, personalitatea schizoida, personalitatea depresiva, personalitatea dependenta, personalitatea pasiv-agresiva, personalitatea evitanta, altele).

Personalitatea bolnavului (personalitatea nepasatoare, personalitatea nerabdatoare, hiperconstiincioasa, personalitatea hipocondra, personalitatea echilibrata).

PARTEA A DOUA. Manifestarea personalitatii

Capitolul 5. PERSONALITATEA IN ASPECTUL FIZIC

Fizionomia (reguli in analiza fizionomica, etajele faciale, aspectul facial in functie de temperament, fata, fruntea, ochii, nasul, gura si buzele, barbia, ridurile, alunitele, tipuri caracteriale raportate la astral)

Alte aspecte fizice (tipuri somatice, sprancenele, dintii, forma degetelor).

Capitolul 6. PERSONALITATEA IN COMPORTAMENTUL VERBAL SI NONVERBAL

Conduita generala (pozitia stand in picioare, viteza miscarilor, directia privirii, pozitia capului, pozitia de dormit, modul de deplasare).

Relationarea (vocea, salutul, raportari interpersonale, zambetul, rasul, postura in conversatie, minciuna).

Atitudini specifice (autoritatea, submisivitatea, anxietatea).

Vestimentatia (stilul vestimentar, podoabele ca obiecte vestimentare, preferinte cromatice in tinuta vestimentara).

Capitolul 7. PERSONALITATEA IN GANDIRE

Tipuri de gandire (tipul vizual, tipul auditiv, tipul tactil, tipul kinestezic).

Judecata (Karl Gustav Jung) (judecata de tip gandire extravertita, judecata de tip gandire introvertita, judecata de tip sentiment extravertit, judecata de tip sentiment introvertit, judecata de tip intuitie extravertita, judecata de tip intuitie introvertita, judecata de tip senzatie extravertita, judecata de tip senzatie introvertita).

Capitolul 8. PERSONALITATEA IN SCRIS

Analiza grafologica (reguli in analiza grafologica, zonele si elementele grafice, plan de lucru).

Caracteristici grafice ale scrierii (forma, dimensiunea, directia, presiunea, viteza, continuitatea, oranduirea).

Semnatura (identitatea intre text si semnatura, reducerea semnaturii in raport cu textul, accentuare semnaturii in raport cu textul, opozitia intre semnatura si text, discordanta intre text si semnatura, asezarea semnaturii in pagini, dimensiunea si spatialitatea prenumelui si a numelui, parafele).

Caracteristicile psiho-fiziologice in scris (varsta in scris, genul in scris, temperamentul in scris, nivelul de cultura in scris, suferinta in scris).

PARTEA A TREIA. Factori ce influenteaza personalitatea

Capitolul 9. FACTORI INTERNI

Ereditatea (ereditatea personalitatii, gena si temperamentul, gena si comportamentul, gena si caracterul).

Evolutia hormonala (sindromul premenstrual, tulburarea premenstruala disforica, comportamentul femeii in timpul sarcinii, depresia postnatala, menopauza, andropauza, indragostirea, suferinta, sexualitatea).

Alti factori interni (stresul, bioritmul, factorul etnic).

Capitolul 10. FACTORI EXTERNI

Factori educationali (familia, scoala, societatea, mass-media/internet, religia, cultura, sportul)

Factori de mediu (mediu de locuire, factori climatici, factori geografici, factori istorici, factori politici, factori economici, statul, anturajul, cromatica, sunetul).

Alti factori externi (perioada intrauterina, influenta astrelor, influenta valorii numerologice a datei de nastere si a numelui, profesia, partenerul de viata, experienta de viata, dependentele/viciile).

Studiu de caz– Nicolae Ceausescu

Rezumat
Incheiere
Bibliografie selectiva


Autor: Sorin Negruti
Anul aparitiei: 2011
Nr.pagini: 454

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0627 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.