Ecranizarea unui roman de mare succes, HOTUL DE CARTI spune povestea datatoare de inspiratie a unei fete pline de viata si curajoase, pe nume Liesel, care transforma vietile tuturor celor din jurul ei cand este trimisa sa locuiasca la o familie adoptiva, in Germania celui de-al Doilea Razboi Mondial.


 
 
Pentru Liesel, puterea cuvintelor si a imaginatiei devine un mijloc de a evada din valtoarea evenimentelor de care sunt inghititi ea si toti oamenii pe care ii cunoaste si pe care ii iubeste, ba chiar un mijloc de a gasi bucurie. Ea este inima si sufletul povestii din HOTUL DE CARTI

De altfel, inima si sufletul, precum si triumful si perseverenta, sunt motoarele filmului, care este bogat in teme si personaje in care se va regasi fiecare generatie. O ilustrare emotionanta a capacitatii spiritului uman de a face fata vicisitudinilor, aceasta poveste optimista infatiseaza contrastul dintre inocenta (intruchipata de Liesel) si tirania omniprezenta care a marcat epoca respectiva si patria ei.
 
hotul-de-carti-curajul-mai-presus-de-cuvinte-editura_rao.jpg
 
add_to_cart.jpg
 
 
Volumul „Hotul de carti“, al scriitorului australian Markus Zusak, a fost indelung apreciat de criticii internationali, iar la sfarsitul lunii, pe 28 februarie, filmul cu acelasi nume va intra in cinematografele romanesti. Potrivit publicatiei „The New York Times“, cartea este „superba si deosebit de ambitioasa, este genul de carte care iti poate schimba viata, e credibila si plina de speranta“.


Publicata pentru prima data in 2006, „Hotul de carti“ a primit numeroase premii si a fost in topul New York Time Bestseller List timp de 230 de saptamani. Cartea a aparut in limba romana in 2011, la Editura Rao. Premii pe care le-a obtinut volumul „Hotul de carti“: 2006 Commonwealth Writers Prize for Best Book (South East Asia & South Pacific) 2006 Horn Book Fanfare 2006 Kirkus Reviews Editor Choice Award 2006 School Library Journal Best Book of the Year 2006 Publishers Weekly Best Children Book of the Year 2006 Booklist ChildrenEditors' Choice 2007 Book Sense Book of the Year 2009 Pacific Northwest Young Readers Choice Master List In presa internationala, aprecierile pozitive fata de cartea australianului Markus Zusak au venit din partea celor mai important publicatii. Criticii de la „The Guardian“ considera ca volumul „te pune pe ganduri, este o proza triumfatoare si tragica in acelasi timp, iti taie rasuflarea“. Pentru cei de la „New York Times“, in topul carora „Hotul de carti“ a stat timp de 230 de saptamani ca bestseller, cartea este „superba si deosebit de ambitioasa. Este genul de carte care iti poate schimba viata, e credibila si plina de speranta“.


„Este anul 1939. Germania nazista. Tara isi tine rasuflarea. Moartea nu a avut niciodata mai mult de lucru, si va deveni chiar mai ocupata. Liesel Meminger si fratele ei mai mic sunt dusi de catre mama lor sa locuiasca cu o familie sociala in afara orasului München. Tatal lui Liesel a fost dus departe sub soapta unui singur cuvant nefamiliar – Kommunist –, iar Liesel vede in ochii mamei sale teama unui destin similar. Pe parcursul calatoriei, Moartea ii face o vizita baietelului si o observa pe Liesel. Va fi prima dintre multe intalniri apropiate. Langa mormantul fratelui ei, viata lui Liesel se schimba atunci cand ea ridica un singur obiect, ascuns partial in zapada. Este Manualul Groparului, lasat acolo din greseala, si este prima ei carte furata. Astfel incepe o poveste despre dragostea de carti si de cuvinte, pe masura ce Liesel invata sa citeasca cu ajutorul tatalui ei adoptiv, care canta la acordeon. In curand, va fura carti de la incendierile de carti organizate de nazisti, din biblioteca sotiei primarului, si de oriunde le mai putea gasi.“ „Hotul de carti“ este o poveste despre puterea cuvintelor de a creea lumi. Cu o scriitura superb maiestrita si arzand cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a daruit una dintre cele mai durabile povesti ale timpurilor noastre. Filmul „Hotul de carti“, regizat de Brian Percival, a avut lansarea in Statele Unite in octombrie anul trecut, iar pe 28 februarie urmeaza sa intre si in cinematografele din Romania. Pelicula spune povestea unei fetite curajoase care ajunge sa schimbe vietile tuturor celor din jurul ei in momentul in care este trimisa sa traiasca alaturi de o familie adoptiva. Actiunea este plasata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din distributie fac parte actorii Sophie Nelisse (fetita Liesel), Roger Allam (naratorul), Heike Makatsch (mama fetitei), Julian Lehmann, Kirsten Block, Geoffrey Rush, Emily Watson si altii.


Australian de origine, Markus Zusak a crescut ascultand povesti despre Germania nazista, despre bombardarea orasului München si despre evreii care erau manati spre lagare prin micul oras natal al mamei lui. A stiut dintotdeauna ce poveste voia sa astearna pe hartie. „Am in minte aceste imagini cu baieti marsaluind impecabil si salutand cu Heil Hitler si ideea ca toata lumea in Germania gandea la fel. Dar mai existau copii rebeli care nu respectau regulile si oameni care ii ascundeau pe evrei si pe alti oameni in casele lor. Asadar, Germania nazista avea si o alta latura", declara Zusak intr-un interviu publicat in „The Sydney Morning Herald".