Imaginea Celuilalt. Negri, evrei, musulmani si tigani in arta occidentala in zorii epocii moderne, 1453-1600 - Victor Ieronim Stoichita

Imaginea Celuilalt. Negri, evrei, musulmani si tigani in arta occidentala in zorii epocii moderne, 1453-1600 - Victor Ieronim Stoichita
PRP: 49,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 39,69 lei
Diferență: 9,31 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 360
Categoria: Tratat

DESCRIERE

Cartea autorului Victor Ieronim Stoichita „Imaginea Celuilalt. Negri, evrei, musulmani si tigani in arta occidentala in zorii epocii moderne, 1453-1600 - Victor Ieronim Stoichita" de la editura HUMANITAS

„Diferenta exista, alteritatea se construieste. Iata primul postulat pe care se intemeiaza aceasta carte. Celalalt nu exista in absenta Aceluiasi si termenii sunt, evident, reversibili.

Scopul acestor pagini este de a aborda Intalnirea asa cum are ea loc sub semnul vizibilului. Ele se plaseaza in prelungirea unei cercetari asupra imaginarului, ale carei mize se cuvine sa le definim. Evrei, tigani, negri, musulmani. Iata cele patru figuri ale alteritatii care vor face obiectul reflectiei mele. E vorba, mai degraba decat de o alegere libera, de o necesitate impusa de formarea in zorii Timpurilor Moderne a ceea ce as dori sa desemnez ca, iconosfera a carei constructie are loc in stransa relatie cu prospectiunile unei Europe in cautarea propriei sale identitati.

Toti acesti Ceilalti ( sau ), misteriosi, amenintatori, interzisi, fascinanti, suscita reactii multiple, uneori negative, aproape intotdeauna amestecate: curiozitate, teama, dorinta, respingere… Dat fiind caracterul insolit al Celuilalt, locul sau in iconosfera pe cale sa se cristalizeze in conformitate cu reguli precise nu poate fi decat problematic. Nu mai putin, in pofida dificultatilor si reticentelor, si sfarsesc prin a accede la vizibilitate.
In ce fel? Intrebarea e desigur de ordin antropologic, dar istoricul imaginilor ii poate furniza cateva raspunsuri. (VICTOR IERONIM STOICHITA)

Pe coperta: Hieronymus Bosch, Inchinarea magilor (detaliu) si Albrecht Dürer, Trei otomani (detaliu)

Nr. de pagini: 360
Anul aparitiei: 2017

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0765 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.