Tara Motilor. Scurta Monografie

Tara Motilor. Scurta Monografie
-15%
Preț: 21,25 lei
25,00 lei (-15%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Am citit de curand in manuscris cu mult interes aceasta carte noua despre Tara Motilor si m-am bucurat de noutatea ei, de punerea in valoare de mult necesara la nivelul de azi al cunostintelor a acestei unitati teritoriale si etnografice atat de speciale si complexe din Romania si din lume.

Avand la baza o bibliografie bogata si reprezentativa, d-l dr. Radu JUDE propune cititorilor o incursiune noua in Tara Motilor, pe orizontala si pe verticala. Ultima coordonata o stapaneste perfect, din punct geologic si nu numai. Asadar, ca specialist in domeniul geologiei cum este cunoscut deja, informatia privind structura geologica a acestei Tari este acum ca si completa si bine lamurita pentru toti cititorii, fie ei avizati sau nu.

Desigur, de un interes aparte din preistorie pana azi, prezenta metalelor pretioase incepand cu aurul ramane o atractie pentru toata lumea. Exista insa si un alt castig al informarii cuprinse in textul si ilustratia sugestiva care il insoteste. Acesta priveste, intre altele, modul de recoltare a metalului pretios, din cele mai vechi timpuri ale prezentei omului in regiune si, desigur, odata cu aparitia interesului acestuia pentru aur.

Sursele folosite sunt numeroase si bine echilibrate, de la cele arheologice sau/si datorate scrierilor antice, pana la cele etnografice, deseori foarte pretioase, cum fiecare cititor va putea constata, ele completand fericit informatia de la timpuri stravechi pana azi.

Dincolo de evolutia punctului central de interes pentru regiune, cel al exploatarii aurului, cartea informeaza atent despre vestigiile si monumentele importante, unele toarte putin cunoscute, din aceasta„Tara”, nume mostenit direct din cuvantul latinesc terra.

Cadrului natural si prezentei umane li se acorda permanent o atentie speciala. In cazul din urma, autorul, chiar daca nu este istoric, a lasat clar de inteles cititorului asupra originii motilor, dincolo de evolutia lor prin evul mediu, sau epocile moderna si contemporana A sesizat foarte bine contributia componentei dalmate la formarea acestui segment al romanitatii. Ea a fost dealtfel si mai clar documentata in primul deceniu la secolului XXI prin descoperirile arheologice de la Rosia Montana, ocazionate de cercetarile preventive de acolo, legal obligatorii inaintea inceperii unei eventuale exploatari aurifere la suprafata in zona.

Asadar, de la descrierea geologica la cea istorica si apoi la recomandarile turistice, cartea de fata este un castig real pentru intelegerea regiunii si pentru atractia pe care pentru multa lume o poate reprezenta si sigur o reprezinta Tara Motilor.

Despre autor

Radu Jude
Geologul Radu Jude s-a nascut la 24 august 1931 in comuna Avram Iancu din Jud. Alba. Dupa sase clase primare, a urmat cursurile Gimanziului si Liceului din Baia de Aries si ale Liceului Gheorghe Lazar din Sibiu. A absolvit Facultatea de Geologie tehnica din fostul Institut de Mine din Bucuresti, promotia 1957. A activat sapte ani ca geolog la Intreprinderea Geologica de Prospectiuni din cadrul fostului Comitet Geologic, doi ani ca cercetator stiintific la Institutul de Geologie si Geografie al Academiei, iar din 1966, in invatamantul superior, la fostul Institut de Petrol, Gaze si Geologie, apoi la Universitatea din Bucuresti. A fost pensionat in 1996 cu gradul didactic de conferentiar universitar. A cercetat vulcanitele tertiare si mineralizatiile asociate din mai multe areale ale Muntilor Oas, Gutai si din Muntii Metaliferi precum si magmatitele Laramice - banatitice din Muntii Bihor, Poiana Ruscai si Banat. Radu Jude este doctor in stiinte geologice. A fost distins cu premiul Academiei romane pentru lucrarea Metalogeneza asociata vulcanismului neogen din Nord-Vestul Muntilor Oas. Este autor si coautor a mai mult de 60 de lucrari publicate in reviste din tara si in unele reviste straine. Ultima carte, intitulata Introducere in geologia zacamintelor metalifere a fost publicata in 2006.Anul publicarii: 2011
Pagini: 171
Editia: I

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0469 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.