Stramosi pe alese. Calatorie in imaginarul genealogic al boierimii romane - Filip-Lucian Iorga

Stramosi pe alese. Calatorie in imaginarul genealogic al boierimii romane - Filip-Lucian Iorga
-20%
Preț: 26,98 lei
33,72 lei (-19,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Tratat

DESCRIERE

„Indemn pe cititor sa se cufunde in lectura cartii, care nu e numai interesanta si adesea hazlie, ci si cu adevarat pasionanta.“ (Neagu DJUVARA)

„In genere, fanteziile genealogice au fost tratate mai curand drept curiozitati, evocate in note marginale, pentru pitorescul lor anecdotic. Este meritul lui Filip-Lucian Iorga de a introduce subiectul cu adevarat in istorie: in istoria mentalitatilor si a reprezentarilor sociale. El arata in chip convingator ca lucrul care conteaza pana la urma nu este atat realitatea stricta a unei descendente, cat propria reprezentare a acesteia si mai ales receptarea publica. Ne aflam in fata unor strategii de legitimare, oglindind dorinta de afirmare si lupta pentru intaietate intre familiile boieresti, si nu mai putin efortul acestora de a se integra in aristocratia europeana. E in fond o preluare, si sub acest aspect, a modelului occidental, odata cu procesul de modernizare si occidentalizare declansat dupa 1800.“ (Lucian BOIA)

„Fascinanta este evolutia tipului de fabulatie genealogica. Anticii isi cautau stramosii printre zei. In Antichitatea tarzie si in Evul Mediu, devine preponderenta raportarea la Antichitatea propriu-zisa. In epoca moderna, se incerca legarea fie de inceputurile medievalitatii, fie de Antichitate. In toate cazurile, stradania de a gasi stramosi ilustri a mers mana in mana cu sarlatania, cu impostura, cu falsul. Socotesc ca prin cartea lui, Filip-Lucian Iorga pune bazele unui mod (poate chiar a unei directii) de cercetare, pentru care ea constituie o abordare preliminara, ale carei continuare si dezvoltare suntem indreptatiti sa le asteptam cu tot interesul. Cu asemenea cercetari, stiinta genealogica insasi se afla la o rascruce.“ (Stefan S. GOROVEI)


Pagini: 328
An aparitie: 2012
Format: 13x20 cm
Cuvant inainte: Neagu Djuvara

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0423 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.