Sisteme electorale si sisteme de partide. Un studiu despre douazeci si sapte de democratii (1945 - 1990)

Sisteme electorale si sisteme de partide. Un studiu despre douazeci si sapte de democratii (1945 - 1990)
-10%
Preț: 26,10 lei
29,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Sistemul electoral este cel mai important element al unei democratii reprezentative, fiind mecanismul prin care voturile cetatenilor sunt transpuse in mandate ale reprezentantilor. De asemenea, este si cel usor de manipulat instrument aflat la indemana reformatorilor unei democratii. Acest studiu sistematic si comprehensiv descrie si clasifica 70 de sisteme electorale folosite de 27 de democratii– inclusiv cele din Vestul Europei, Australia, Canada, SUA, Costa Rica, India, Israel, Japonia si Noua Zeelanda– pentru 384 de parlamente nationale si pentru Parlamentul European, in perioada 1945-1990. Folosind analize statistice si comparative ale acestor sisteme, Arend Lijphart demonstreaza efectele formulei electorale folosite, ale numarului de reprezentanti alesi intr-o circumscriptie, ale pragurilor electorale si ale altor cinci trasaturi esentiale ale sistemelor electorale asupra proportionalitatii rezultatului alegerilor, a gradului de multipartidism si asupra crearii unor majoritati. Pe parcursul acestui demers, el arata ca sistemele electorale nu sunt nici atat de diverse, nici atat de complexe pe cat se crede de multe ori. Sisteme electorale si sisteme de partide reprezinta cea mai substantiala abordare a acestui domeniu de la studiul clasic al lui Rae din 1967, bazandu-se pe date mai precise si mai substantiale (acoprind mai multe tari si o perioada de timp mai indelungata) si folosind ipoteze mai puternice si metode de analiza mai bune. Analizele si informatiile unice pe care le ofera vor transforma aceasta carte intr-o lectura obligatorie pentru toti cei care lucreaza in acest domeniu.
Continut:

INTRODUCERE: SCOPURI SI METODE SISTEME ELECTORALE: TIPURI, MODELE, TENDINTE SCHIMBARI IN REGULILE ELECTORALE INTRE SISTEME IN CADRUL ACELEIASI TARI ANALIZA BIVARIATA SI MULTIVARIATA PATRU ALTE POSIBILE EXPLICATII INGINERII ELECTORALE: LIMITE SI POSIBILITATI
Despre autor:

Arend Lijphart este un politolog de renume mondial, publicand o serie de lucrari fundamentale pentru literatura stiintelor politice. Este profesor emerit in cadrul Universitatii California, San Diego.


Anul aparitiei: 2010
Nr. pagini: 247

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0522 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.