Securitatea umana

Securitatea umana
-10%
Preț: 26,10 lei
29,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Exista un vid de securitate real in lumea de azi. Milioane de oameni din regiuni precum Orientul Mijlociu sau Africa Centrala si de Est sau Asia Centrala, unde au loc„noile razboaie”, traiesc cu teama zilnica fata de violenta. Mai mult,„noile razboaie” sunt tot mai mult interconectate cu alte riscuri globale– raspandirea bolilor, vulnerabilitatea fata de dezastrele naturale, saracia si lipsa adaposturilor. Totusi, conceptiile noastre asupra securitatii, provenite din experientele dominante din Al Doilea Razboi Mondial si bazate pe folosirea fortei militare conventionale, nu reduc acest sentiment de insecuritate; mai degraba il adancesc. Aceasta carte este o explorare a acestui vid de securitate. Argumenteaza in favoarea unei noi abordari a securitatii, bazata pe conversatii globale– o dezbatere publica intre grupurile societatii civile si intre indivizi, precum si intre state si institutii internationale. Capitolele decurg din analiza deschizatoare de drumuri a lui Kaldor asupra caracterului„noilor razboaie” in locuri precum Balcanii si Africa in timpul anilor 1990. Primele patru capitole prezinta contextul; acopera experientele interventiilor umanitare, natura puterii americane, noile miscari religioase si institutionaliste care sunt asociate cu globalizarea si cum aceste diferite aspecte ale actualelor dileme ale securitatii au capatat forma in Balcani. Restul capitolelor au un caracter mai normativ, preocupandu-se cu evolutia ideii de societate civila globala, cu relevanta teoriei razboiului drept intr-o era globala si cu conceptul securitatii umane si ce ar putea insemna implementarea unui astfel de concept.

Continut:
Prefata. Introducere 1 Un deceniu de interventii umanitare, 1991-2000 2 Puterea Americana: de la Constrangere la Cosmopolitanism? 3 Nationalism si globalizare 4 Interventii in Balcani: un proces de invatare nefinalizat 5 Ideea unei societati civile globale 6 Razboiul drept si pacea dreapta 7 Securitate Umana

Despre autor:
Mary Kaldor este Profesor de Guvernanta Globala la London School of Economics and Political


Anul aparitiei: 2010
Nr. pagini: 264 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0457 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.