Relatiile Romaniei Mari cu Elvetia - Nicolae Ureche

Relatiile Romaniei Mari cu Elvetia - Nicolae Ureche
PRP: 59,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 41,30 lei
Diferență: 17,70 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2016
Pagini: 688
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Lucrarea de fata, elaborata exclusiv in baza documentelor diplomatice romanesti, se doreste o radiografie complexa a relatiilor dintre Romania Mare  si Elvetia, in plan politic, economic, cultural-stiintific si partial si militar. La traditionala abordare, numai a acestor planuri, am adaugat doua consistente capitole de imaginistica: imaginea Romaniei Mari in presa elvetiana si cea a Elvetiei in documente diplomatice romanesti. Ca urmare, lucrarea are cinci capitole, precedate de o introducere si urmate de concluzii.  Primul capitol se refera la relatiile politice, abordate din unghiul reprezentantelor diplomatice, al acordurilor politice bilaterale, al dinamicii contactelor politice si al propagandei in plan politic realizata de Romania in Elvetia. 

Analiza legaturilor  economice (cap.II) include o inventariere a acordurilor din acest domeniu, o reconstituire a dinamicii schimburilor comerciale dar si a actiunilor de propaganda economica. Al III-lea capitol abordeaza interferentele cultural-stiintifice si ne prezinta un tablou foarte consistent, chiar surprinzator de consistent. In ce priveste imaginea celor doua tari, abordarea este diferita. Astfel, pentru imaginea Elvetiei in documentele diplomatice romanesti am recurs la metoda analizei tematice, respectiv prin reconstituirea evolutiilor economice, a vietii politice interne, a potentialului militar al tarii dar si a unor directii de baza ale politicii externe a tarii. In fine, in ultimul  capitol prezentam comentarii mai semnificative ale presei elvetiene privind evolutiile din Romania Mare, strict in baza principiului cronologic, in mixajul cotidian real. De altfel, in toate capitolele analiza se realizeaza in baza criteriului cronologic.

Asadar, in baza surselor de arhiva romanesti am reconstituit esenta relatiilor dintre Romania Mare si Elvetia, din punctul de vedere romanesc, in plan politic, economic si cultural-stiintific. Radiografia facuta este sintetica dar credem ca este sugestiva in ce priveste stadiul relatiilor bilaterale. Trebuie subliniat faptul ca  sursele arhivistice romanesti releva faptul ca Elvetia a fost importanta pentru diplomatia europeana mai ales pentru ca a fost gazda primei organizatii internationale insarcinata cu mentinerea pacii si securitatii in lume, anume Societatea Natiunilor. Pe de alta parte, este pregnant faptul ca relatiile Romaniei Mari cu Elvetia au inregistrat o evolutie exemplara. Intre cele doua state nu s-au creat neantelegeri de nici un fel. Disputele teritoriale, cele mai sensibile chestiuni aparute intre vecinii europeni dupa pacea de la Paris din 1919, nu au existat de vreme ce soarta a asezat cele doua state la o distanta confortabila. Elvetia a mai fost un important centru financiar dar si unul de difuzare a stirilor in plan continental. S-au inregistrat relatii economice mediocre dar interferentele culturale  au avut o pondere importanta.

Nr. de pagini : 688
Anul aparitiei : 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.1281 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.