Putere si teritoriu. Tara Romaneasca medievala (secolele XIV-XVI)

Putere si teritoriu. Tara Romaneasca medievala (secolele XIV-XVI)
-16%
Preț: 37,76 lei
44,95 lei (-16%)
Disponibilitate: IN STOC
Timp procesare: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Elaborata in urma reanalizarii celor peste 3. 000 de documente cunoscute emise de cancelaria domnilor in secolele XIV-XVI, lucrarea redeschide discutia asupra naturii puterii domnesti in Tara Romaneasca medievala, contestind intelegerea istoriei principatului prin prisma categoriei mentale de stat teritorial. Teza centrala este fundamentata pe reinterpretarea inovatoare a unor probleme controversate ale medievisticii romanesti, precum originea toponimului„Basarabia” pentru regiunea de la gurile Dunarii, localizarea Podunaviei in Dobrogea, folosirea judetelor ca instrumente ale puterii domnesti, teoria frontierelor naturale ale tarii, semnificatia formulei„toata tara” din titulatura domneasca, impactul negativ al dominatiei otomane asupra statalitatii etc. Adresat specialistilor in domeniu, dar si tuturor celor interesati de istoria romaneasca, volumul are potentialul de a provoca o dezbatere asupra istoriei medievale autohtone si o regindire a acesteia.
 
Din cuprins:
Puterea teritoriala a domniei. Tara si teritoriul• Geografie laica si geografie ecleziastica. Tara Romaneasca si Ungrovlahia• Geografie traditionala si geografie administrativa. Tari si judete• Centru si periferii. Boierii de margine si puterea domneasca• O frontiera„speciala”. Istoriografia frontierei moldo-muntene• Basarabia– istoria unei confuzii cartografice• Carpatii– axa geografica sau frontiera istorica?• Frontiera de pe Dunare. Cetatile, vadurile si vamile dunareneANUL APARITIEI:    2013
NUMAR PAGINI:    360
FORMAT:    160x235

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0454 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.