Procedura trimiterii preliminare. Principii de drept al Uniunii Europene si experiente ale sistemului roman de drept

Procedura trimiterii preliminare. Principii de drept al Uniunii Europene si experiente ale sistemului roman de drept
-15%
Preț: 118,15 lei
139,00 lei (-15%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Procedura trimiterii preliminare reprezinta o coordonata esentiala in dialogul dintre instantele nationale si Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
Dupa ce in primii trei ani de la aderare, din Romania au fost trimise doar doua cereri pentru pronuntarea unei hotarari preliminare, in ultimii doi ani numarul acestora crescut exponential. Are loc, insa, un dialog adevarat intre instantele romanesti si Curtea de Justitie, sunt pregatiti instantele si avocatii pentru ca acest incident procedural sa nu devina o povara inutila pentru actiunea nationala? Lucrarea analizeaza toate trimiterile preliminare provenite de la instantele judecatoresti romanesti, alaturi de alte elemente aflate in legatura cu trimiterea preliminara, precum ar fi: repartizarea competentelor intre instantele nationale si Curtea de Justitie in cadrul acestui dialog judiciar; modul de redactare al unei trimiteri preliminare si cerintele minime care trebuie indeplinite in acest sens; actul de procedura al instantei nationale atunci cand dispune initierea dialogului; suspendarea unei actiuni in situatia in care exista o trimitere preliminara inregistrata la CJUE care are acelasi obiect, retragerea trimiterii preliminare, refuzul trimiterii sau procedura in fata instantei nationale dupa primirea raspunsului de la CJUE.

In acelasi context, in cuprinsul lucrarii, prezentarea acelor trimiteri preliminare provenite din Romania, care au suscitat o atentie speciala din partea profesionistilor, este insotita de o evaluare a practicii judecatoresti aferente obiectului respectivelor trimiteri preliminare, incercandu-se astfel o evaluare de ordin mai general a coerentei interpretarii si aplicarii pe cale judiciara a dreptului Uniunii Europene.
Numar pagini:600
Anul aparitiei:2013

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0415 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.