Procedura de judecata in Dreptul canonic si Dreptul civil. Aspecte comparative

PRP: 99,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 85,14 lei
Diferență: 13,86 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:

DESCRIERE

 

 

„Intr-o lume globalizata, mai ales din punct de vedere economic, dar si cu tendinte politice, culturale si educationale tot mai evidente in acest sens, afirmarea identitatii juridice reprezinta un factor major al manifestarii identitatii nationale, al realizarii unitatii in diversitate, raspunzand necesitatii valorificarii traditiilor si adaptarii continue la noile realitati, in conditiile respectului reciproc al indivizilor, natiunilor si statelor. Nevoia de cultura juridica azi nu se naste numai din naturala curiozitate umana ori setea de cunostinte enciclopedice ci, din ce in ce mai mult, e reclamata de conditia complexa a omului postmodern deopotriva ancorat in istoria comunitatii de apartenenta si participant la lumea globala, pe calea internetului si a aspiratiilor individuale. Apoi pentru ca ea reprezinta o parte inseparabila, inconfundabila si indispensabila a patrimoniului spiritual national, formata de-a lungul secolelor in si prin limba romana.

Lucrarea de fata este rezultatul unui demers de pregatire doctorala si raspunde unei nevoi de a acoperi o lacuna importanta a doctrinei actuale, cea a studiului interdependentelor, deosebirilor si convergentelor dintre dreptul canonic si dreptul civil, in general, si in plan procedural, in special, in efortul comun de adaptare la noile date ale realitatii sociale si influentarii benefice si modelarii comportamentului uman in raport cu valorile complexe ale contemporaneitatii. Experientele majore ale crizei sanitare pandemice, cu valoare de avertisment si pregatitoare pentru cele pe cale a se produce, ne arata ca influenta si orientarea corespunzatoare a comportamentului uman, convergenta normelor pertinente si soliditatea valorilor acceptate si promovate social si individual, raman determinate in formularea raspunsului socio-uman cuvenit si care, la randu-i, contribuie major la rezilienta si durabilitatea societatii, dezvoltarea si respectarea drepturilor umane fundamentale”.

 

Prof. univ. dr. Mircea DU?U

Directorul Institutului de Cercetari Juridice

„Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane

 

Din cuprins

 • Dreptul Canonic in cadrul sistemului general de Drept
 • ?tiinta dreptului civil si dreptul stiintei canonice. Drept sacru si drept profan
 • Originea, natura si materia dreptului canonic
 • Necesitatea dreptului canonic si normele sale juridico-morale
 • Principiile fundamentale generale ale Dreptului canonic si ale Dreptului civil
 • Principiile sau drepturile fundamentale ale procesului civil si ale procesului bisericesc. Cadrul general al procedurii de judecata
 • Relatia dintre principiile dreptului procesual canonic si cel civil
 • Actiunea civila si actiunea ecleziala
 • Instanta de judecata civila si bisericeasca. Aspecte comparative
 • Institutia judecatorului in dreptul civil si dreptul canonic
 • Actele de procedura in ambele sisteme juridice
 • Caile de atac in procesul bisericesc si procesul civil
 • Concluzii si propuneri de lege ferenda

Puncte forte

 • prima parte a lucrarii, eminamente teoretica, propune analiza la nivel teoretico-conceptual a locului si importantei dreptului canonic in cadrul sistemului general de drept, reliefand contrastul dintre dreptul sacru si dreptul profan si dezvoltand aspecte doctrinare specifice dreptului canonic, precum originea, natura si materia acestuia, necesitatea si normele sale juridico-morale, rolul izvoarelor si al institutiilor juridice in dezvoltarea constiintei si traditiei canonice.
 • principiile fundamentale generale ale dreptului canonic si ale dreptului civil, subiect care face parte din domeniul teoriei generale a dreptului, sunt prezentate intr-o sinteza bine articulata, consistenta si necesara cu privire la principiile fundamentale generale ale dreptului canonic ortodox si ale dreptului civil (laic), la final aratandu-se importanta teoretica a principiilor juridico-canonice, care rezida in aportul lor la opera de creare a dreptului.
 • partea a doua a cartii (partea practica) este cea mai novatoare, deoarece constituie forma aplicata a dreptului canonic si civil, prin comentariul pe articole si teze din Codul de procedura civila si Regulamentul autoritatilor canonice disciplinare si al instantelor de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane, privite comparativ. Aceasta parte are un accentuat caracter prospectiv, autorul preocupandu-se de dinamica si evolutia sistemului procedural romanesc si comunitar, prin explicarea si analiza institutiilor juridice si canonice in materie judecatoreasca, subliniind opiniile actuale ale marilor profesori romani de procedura civila, dar si francezi, si identifica o serie de asemanari si deosebiri intre dreptul procedural statal si dreptul procedural bisericesc. Sunt prezentate analitic si sintetic principiile procedurale civile si canonice, fiind de apreciat modul in care autorul argumenteaza existenta si uzitarea principiilor moderne ale dreptului procedural civil romanesc in procesele ecleziale, cu nuantele juridice specifice dreptului canonic.
 • Ca prima abordare de anvergura a procedurii bisericesti comparativ cu cea a dreptului laic („civila”), lucrarea este deopotriva utila atat pentru teoreticienii si practicienii dreptului civil, cat si pentru profesorii de drept canonic, dar si pentru cei ce activeaza in Consistoriile bisericesti, fiind, totodata, si un manual de studiu adresat studentilor din invatamantul teologic si juridic. 

Despre autor

Cosmin Santi este lector universitar, titular al catedrei de „Drept canonic ortodox, legislatie si administratie bisericeasca” din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa si ?tiintele Educatiei, Universitatea „Valahia” din Targoviste; este preot, judecator bisericesc in cadrul Consistoriului Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, Patriarhia Romana, doctor in teologie, doctor in drept, membru in diverse societati, comisii si asociatii profesionale si autor a numeroase publicatii din tara si din strainatate.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.4274 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.