Momente cruciale in istoria Bisericii

PRP: 59,99 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 56,99 lei
Diferență: 3,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2008

DESCRIERE

Subiect: Istoria crestinismului, prin prisma a 12„puncte de turnura” - evenimente istorice care au marcat decisiv directia ulterioara a istoriei credintei crestine (de la caderea Ierusalimului, din secolul I, la Conferinta Misionara de la Edinburgh, din secolul XX). Include un capitol care discuta cele mai importante evenimente ale secoului XX.
Rezumat:

Crestinismul nu este doar un set de dogme, de invataturi oricit de importante ar fi acestea pentru definirea lui , ci in primul rind interventia lui Dumnezeu in istoria umana. Ca urmare, autorul pleaca de la convingerea ca studiul istoriei crestinismului consolideaza in noi convingerea caracterului istoric al credintei crestine (atât de necesara pentru a echilibra accentul pus pe doctrine), ne ofera o perspectiva adecvata pentru interpretarea si intelegerea Scripturii (de care avem nevoie cind ne confruntam cu multitudinea de pareri, multe contradictorii, referitoare la aceleasi pasaje si invataturi ale Bibliei), creioneaza un cadru de referinta pentru contextul cultural divers in care ne traim credinta (util pentru deciziile practice pe care trebuie sa le luam in incercarea de a ne impaca convingerile cu practica, in biserica sau in afara ei) si ne ajuta in formarea unor atitudini crestine adecvate (prin lectia de toleranta pe care ne-o da istoria si prin discernamintul dobindit cu privire la chestiunile esentiale si cele marginale).
Experienta didactica proprie, in mediile universitare si in comunitatea religioasa, a dus, in decursul anilor, la cristalizarea unei abordari a istoriei Bisericii nu de tip preponderent enumerativ, steril, a datelor, evenimentelor sau personalitatilor, ci de tip analitic si sintetic, prin alegerea si discutarea unor momente cruciale, a unor„puncte de cotitura” evenimente istorice care au marcat decisiv directia ulterioara a istoriei credintei crestine. O asemenea selectie, considera autorul, desi constituie un exercitiu subiectiv prin definitie, impune reflectie si analizarea unei cantitati vaste de date, dificil de organizat si utilizat altfel, si chiar daca in final duce la o lista de puncte de cotitura care nu se bucura de unanimitate, prin insasi reactia pe care o determina, aceasta isi atinge scopul: acela de a-l ajuta pe cititor sa mediteze mai profund la ceea ce s-a intimplat in istoria Bisericii..
Cartea prezinta douasprezece momente considerate definitorii pentru istoria crestina, de la caderea Ierusalimului, din secolul I, la Conferinta Misionara de la Edinburgh, din secolul XX. Fiecarui asemenea moment crucial selectat ii este alocat un capitol, care prezinta evenimentul in sine, dupa care prezinta ce anume s-a intimplat anterior si a condus spre el, precum si ceea ce s-a intimplat ulterior, decurgind din el. Astfel, datele istorice sunt prezentate impreuna cu un exercitiu de discernere a semnificatiei, cauzelor si implicatiilor evenimentului considerat determinant pentru perioada respectiva.În ultimul capitol, recunoscind dificultatea unui asemenea demers, data fiind lipsa unei perspective istorice suficiente, autorul se incumeta sa discute momentele definitorii ale istoriei crestinismului din secolul XX: aparitia si raspindirea miscarii penticostale; Conciliul al II-lea de la Vatican, rolul mai proeminent jucat de femei, productia masiva de noi traduceri ale Bibliei, ca un aspect mai general al globalizarii crestinismului, si supravietuirea crestinismului in regimurile comuniste. Referirile la experienta sa directa in Europa de Est, in Transilvania, din timpul regimului comunist, in vizitele facute in România comunista, fac cartea cu atit mai interesanta si mai atractiva pentru cititorul român. Fara a incerca sa isi disimuleze in vreun fel apartenenta la ramura protestanta a crestinismului, autorul dovedeste ca el insusi a invatat lectiile istoriei pe care spera sa le transmita cititorilor: entuziasmul pentru convingerile dobindite, imbinat cu respectul profund pentru alte confesiuni si smerenia nascuta din constiinta lipsurilor si erorilor, uneori crase, comise de propria confesiune, si, mai presus de toate, speranta ca Cel care, prin istorie, si-a pastrat o Biserica pentru Sine, in ciuda impotrivirilor si a demolarilor din interiorul si exteriorul ei, o va infatisa, in„ziua aceea”, inaintea Dumnezeului Suveran,„fara pata si fara zbircitura”.

Format: 235x165 mm
Numar Pagini: 395 (400 total)
Grafica coperta: Cristian Lucaci
Legare: cusuta, brosata, cartonata
Coperta: supracoperta, policromie, lacuita

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.3358 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.