Marguerite Yourcenar - Povestiri orientale (Traducere din franceza de Petru Cretia)

Marguerite Yourcenar - Povestiri orientale (Traducere din franceza de Petru Cretia)
PRP: 35,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 28,35 lei
Diferență: 6,65 lei
Disponibilitate: IN STOC
Timp estimat de procesare: 1 zi lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 160
Categoria: Proza diversa

DESCRIERE

Povestiri orientale.
 
O calatorie in zece povestiri intr-un Orient unde mitul se insinueaza in viata de toate zilele.

Povestirile orientale, bogate in simboluri si impregnate de poezie, fie reslefuiesc crude si seducatoare basme, legende, mituri, balade si superstitii, fie sunt„fantezii personale“– impreuna alcatuind un univers mai degraba tragic, dominat de violenta pasiunilor.

„Cele zece povesti reluate, inventate, modelate de scriitoarea Marguerite Yourcenar sunt biografia ei imaginara, viata ei exotica. Le povesteste atat de personal, incat e sigura ca, intr-un fel tainic, le-a trait pe toate, toate ii apartin.“ (Ioana PARVULESCU)

„Aceste Povestiri orientale sunt un amestec de istorii extrem-orientale (Cum a fost salvat Wang-Fo, Ultima iubire a printului Genghi) sau hinduse (Kali decapitata) [...], la care se adauga un numar de nuvele care se petrec in Grecia si in Balcani. Asia propriu-zisa si Orientul Apropiat se unesc asadar. [...] La urma urmei, Grecia si Balcanii sunt deja Orientul, cel putin pentru secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea. Pentru Delacroix, pentru Byron, intr-adevar, Balcanii poarta amprenta faptului de a fi fost mult timp pamant al Islamului.

Cartea a fost scrisa de-a lungul anilor in care ma duceam des in Grecia, trecand de multe ori prin Balcani; din opririle mele in acele locuri provin aceste povestiri balcanice. Cat despre Wang-Fo si Printul Genghi, acestea dovedesc marea mea pasiune pentru literaturile chineza si japoneza. Wang-Fo se trage dintr-o povestire taoista; nu l-am inventat eu. Evident, retusezi intotdeauna ceva: Ultima iubire a printului Genghi este un efort de a reface ceea ce poate sa fie pagina lasata alba in romanul lui Murasaki, acea pagina al carei titlu e, pur si simplu,. Este moartea lui Genghi. Aflam ca s-a retras intr-o manas¬tire, pe urma, in afara de titlu, nu mai stim nimic. Atunci am incercat sa-mi imaginez ce s-a petrecut.“ (Marguerite YOURCENAR, in vol. Cu ochii deschisi. Convorbiri cu Matthieu Galey)

Ilustratia copertei:„Khosrow urmarind-o pe Shirin cum se scalda“ (detaliu de miniatura indiana din sec. al XVIII-lea)

Nr. de pagini: 160
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1033 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.