Limba Romana Corecta. Despartirea cuvintelor in silabe

Limba Romana Corecta. Despartirea cuvintelor in silabe
-12%
Preț: 18,48 lei
21,00 lei (-12%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Gramatica

DESCRIERE

Lucrarea de fata se adreseaza tuturor celor preocupati de problema despartirii cuvintelor in silabe (elevi, studenti, invararon, profesori de romana, precum si persoane care au ezitari in aplicarea uneiea sau a. alteia dintre regulile de despartire in silabe).
Lucrarea nu isi propune sa discute problemele teore tice legate de silaba si limitele ei, ci sa prezinte, din perspectiva ortografica, despartirea in silabe a cuvintelor. In vederea rezolvarii acestei probleme practice, lingvistii romani au formulat un sistem conventional de resuli sistem care a suferit, in timp, modificari si ameliorari, pentru a putea fi aplicat cuvintelor vechi, celor noi, cu grafie romaneasca sau straina, numelor proprii romanesti cu grafii straine, precum si numelor proprii straine.

Problema pare - si chiar este - banala, mai ales in conditiile in care, prin utilizarea calculatoarelor In redacrarea de texte, se poate evita despartirea cuvintelor la capat de rand.
Lucrarea este o sinteza a problematicii despartirii in silabe a cuvintelor - la capat de rand, dar si in alte situatii (de exemplu, cand se doreste a se vorbi raspicat, pe silabe cu cineva, in lozinci, pentru a face mai pertinent mesajul transmis) - si se bazeaza pe noile reguli ortografice prezentate in ultimele doua lucrari de anvergura din domeniu:
- Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane, editia a doua (DOOM"): reguli la p. LXXVIII_ LXXIX si indicatii in corpul lucrarii;
- Dictionar normativa/limbii romane (DIN), autoare
- Ioana VinriIa-Radulescu: reguli la p. 229-237; noile reguli
ortografice sunt reluate, cu multe detalii si cu silabatia tuturor cuvintelor din dictionar (o noutate pentru limba romana).Am mentionat cazurile in care cele doua lucrari citate dau solutii contradictorii: pe unele le-am comentat in notele din paragrafele respective. Urmeaza ca, la o noua editie, DOOM2 si DIN sa se puna de acord si sa unifice interpretarile date. Deocamdata, textele oficiale trebuie sa respecte solutiile din DOOM2, iar cele particulare sa opteze pentru una dintre variante.
Dupa prezentarea regulilor si a  exceptiilor, bogat exemplificate si detaliate in OBSERVATII (O) si NOTE (N), urmeaza un MINIVOCABULAR, in care apar trei categorii de termeni lexicali: a) cuvinte din corpusul lucrarii, pentru care am facut trimiteri la paragrafele si la paginile unde pot fi gasite; b) cuvinte in care DOOM2 a adus corecturi si modificari fata de DOOM1 (renuntare. in unele cazuri, la despartirea dupa reguli morfologice, precum si introducerea pe primul loc a despartirii dupa pronuntie la toate compusele si derivatele cu prefixe; silabatia dupa structura, considerata culta. trece pe locul al doilea si este optionala; c) cuvinte si nume proprii romanesti si straine, precum si neologisme adaptate sau neadaptate care prezinta pentru utilizatori dificultati privind despartirea in silabe la capat de rand.
O sinteza a principalelor recomandari si interdictii privind despartirea in silabe la capat de rand sau pentru redarea vorbirii sacadate este data in paragraful 9 CONCLUZII (p. 53)

Multumesc calduros celor care cu multa pricepere si bunavointa m-au ajutat sa duc la capat aceasta mica, dar consistenta carte.


Anul aparitiei: 2012
Nr. pagini: 148

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0425 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.