Lacurile Terrei - Editia III-a (Petre Gastescu)

Lacurile Terrei - Editia III-a (Petre Gastescu)
-30%
Preț: 24,49 lei
34,98 lei (-29,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2008
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Lacurile constituie un univers aparte in contextul peisajului global al Terrei, prin faptul ca integreaza, in functie de marime, trasaturile geografice ale regiunii in care se gasesc. Un biolog american, pe la sfarsitul secolului al XIX-lea (S. T. Forbes, 1887), caracteriza lacul, destul de plastic, drept un microcosmos ("The lake as a microcosm"). Evident ca, prin microcosmos, Forbes avea in vedere, in primul rand, numeroasele particularitati ale lacului, cunoscute si necunoscute la etapa respectiva si, de ce nu, chiar si pentru perioada actuala.
Lacurile raspandite pe intreaga paleta de coordonate geografice, de la cele mai inalte (Ororatse-tso din Podisul Tibet, situat la 5297 m) la cele mai joase (Marea Moarta, la 398 m sub nivelul Oceanului Planetar), de la cele ecuatoriale (Victoria - Africa) la cele polare (Van da - Antarctica), ofera imagini si insumeaza particularitatile specifice zonei geografice respective, dar mostenesc si specii de plante si indeosebi de animale care au fost specifice unor epoci geologice mai apropiate (Lacul Ohrid din Peninsula Balcanica, lacul Baikal din Siberia si altele). Lacurile, prin valentele lor cu climat reconfortant, cu resurse de apa potabila, cu resurse biologice, iar altele cu particularitati balneoterapeutice au intrat, unele dintre ele, in perimetrul cunoasterii, inca din Antichitate. Pe langa aceste valente, multe lacuri au intrat in folclorul regional, in multe legende referitoare la vietuitoarele mai deosebite ale acestora, la unele moduri de manifestare a regimului hidrologic sau la particularitatile chimice ale apei. Lucrarea este conceputa in doua parti. Prima parte are scopul de a familiariza un cerc mai larg de cititori cu stiinta care se ocupa cu studierea lacurilor, numita limnologie, cu momentele mai importante ale descoperirii lor, cu tipurile de lacuri clasificate dupa originea depresiunii lacustre (tectonice, vulcanice, glaciare, carstice, fluviatile etc.) sau cu caracteristicile hidrologice, termice si chimice ale laculuilor. Tot in aceasta prima parte se face o apreciere asupra numarului de lacuri naturale si antropice, insotita de trei tabele semnificative (Tabelul 1 - 45 de lacuri antropice-gigant; Tabelul 2 - lacuri cu suprafata de peste 4000 km"; Tabelul 3 - lacuri de peste 200 m adancime).

Nr. de pagini : 264
Anul aparitiei : 2008

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

27,99 lei
39,99 lei (-30,01%)
Created in 0.0428 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.