Jurnal de lectura clasa a III-a
15,41 lei
19,26 lei (-19,99%)

Jurnal de lectura clasa a III-a

Jurnal de lectura clasa a III-a
-20%
Preț: 15,41 lei
19,26 lei (-19,99%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 2 - 4 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Literatura

DESCRIERE

Una dintre premisele care au determinat aparitia lucrarii tine de faptul ca Ora de lectura, desfasurata in conditiile actualei reforme a invatamantului, nu este inteleasa in profunzime de catre unele cadre didactice. Numeroasele asistente la clasa, in special pentru lectiile de lectura, evidentiaza faptul ca strategiile didactice noi sunt utilizate in mod nesistematizat si, de cele mai multe ori, nejustificat. Lectiile de lectura nu au dat succesul asteptat, deoarece demersul ales de catre cadrele didactice a fost preluat ca stereotip in sine, fara nicio diferenta intre metodica specifica lectiilor de limba si literatura romana si de cea a lectiilor de lectura. Ori, utilizarea frecventa a unuia si aceluiasi procedeu, fara adaptare sau ajustare creativa, nu va produce efectul scontat. De cele mai multe ori, asa zisa analiza a textului literar s-a redus la interpretarea textului impusa elevilor de catre profesor (asa cum traieste el evenimentul lecturat, incercand sa transfere elevilor propriile trairi), sau parafrazarea limbajului autorului citit. In multe situatii se incearca povestirea"continutului" sau descoperirea temei, formularea ideilor principale, sesizarea mijloacelor artistice care scot in relief aceste idei, pana la neinspirata identificare a mesajului textului (mai ales in cazul operelor lirice), sau la interpretarea sociologica a textului literar, la categorisirea personajelor in pozitive si negative, principale si secundare. Elevii sunt solicitati sa reproduca subiectul operei literare, sa descopere fragmentele textelor, sa caracterizeze personajele, sa cerceteze actiunea prin momentele principale. In multe situatii, textul este inteles in sens unic, admitandu-se o singura interpretare, fie a profesorului, fie a premiantului clasei. Finalul analizei este de multe ori"apoteotic", asteptandu-se raspunsuri la intrebarile clasice: Ce a vrut sa spuna autorul in aceasta opera?, Ce ne transmite autorul prin acest text?

Lectura, ca activitate intelectuala, dar si ca o competenta fundamentala, are scopul de a forma si dezvolta motivatia elevului pentru citit, pentru achizitionarea cunostintelor despre oameni si viata, despre realitatea inconjuratoare. Concomitent cu aceste obiective, lectura contribuie la formarea capacitatii de comunicare, la dezvoltarea vocabularului, la formarea educatiei estetice. In conculzie se poate aprecia faptul ca, obiectivul educational al profesorilor este de a forma si dezvolta elevilor pasiunea pentru a citi. Prin intermediul acestui Jurnal de lectura, apreciem faptul ca elevii vor intelege de ce si mai ales cum se parcurge un text literar sau nonliterar, iar profesorii vor putea evalua progresele elevilor lor.

Nr. de pagini: 112
Anul aparitiei: 2013

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0515 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.