Junimismul si pasiunea moderatiei - Ioan Stanomir

Junimismul si pasiunea moderatiei - Ioan Stanomir
-20%
Preț: 19,20 lei
24,00 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

„Junimismul si pasiunea moderatiei propune cititorului de astazi revizitarea unui moment intelectual esential pentru geneza modernitatii romanesti. Intre 1864 si 1918, Junimea a fost unul dintre grupurile cele mai influente, impunand nu doar un canon literar, ci si o gramatica a intelegerii societatii. De aici, utilitatea unei priviri asupra imaginarului ideologic si politic generat de aceasta asociere de spirite. O asemenea examinare este cu atat mai necesara cu cat decenii de-a randul proiectul politic junimist, ca parte a proiectului conservator romanesc si occidental, a fost supus unei logici procustiene si reductioniste a lecturii.
Junimismul si pasiunea moderatiei duce mai departe o incercare a autorului de a schita o genealogie si un profil al gandirii conservatoare romanesti, de la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga. In aceasta economie a dezvoltarii directiei conservatoare, Junimea, prin P. P. Carp si Titu Maiorescu, detine o pozitie canonica. Ea este intruchiparea, in peisajul local intelectual, a unei linii pe care, preluand o sintagma deja clasicizata, am denumit-o«liberal-conservatoare». In cadrul acestei familii de spirite, junimismul isi afla locul natural, valorizabil nu ca forta a reactiunii, ci ca etos al echilibrului si al prudentei.“ (Ioan STANOMIR)An aparitie: 2013
Editie: I
Pagini: 136
Format: 13x20 cm

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1268 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.