Ion Militaru, Autonomia umbrei

Ion Militaru, Autonomia umbrei
PRP: 10,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 9,50 lei
Diferență: 0,50 lei
Disponibilitate: IN STOC
Timp estimat de procesare: 1 zi lucratoare
Anul publicării: 2011
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Cartea autorului Ion Militaru „Ion Militaru, Autonomia umbrei" de la editura EDITURA ACADEMIEI ROMANE

Abordarea unui subiect de felul unei filosofii a umbrei, in expresia unei cercetari speciale, pare din capul locului frivola. In ciuda faptului ca umbra reprezinta intalnirea cotidiana cu cea mai ridicata frecventa, o filosofie a ei este suspecta. Cum sa intreprinzi filosofia unui lucru prin niciuna din componentele sale sau, la limita, prin realitatea proprie, nu pare sa convinga? Umbra nu are componente, ea nu poate fi divizata, poate expune parti principale sau parti secundare, iar in realitatii sale au pare sa fie o imbunatatire aducerea in fata a umbrei ca atare in valoarea integritatii sau totalitatii sale empirice.

Umbra este expresia maxima a inconsistentului desavarsit. Ea nu se lasa gandita, iar atunci cand insistentele pe seama sa nu rezultatele sunt de felul unei razbunari discrete: sentimentul gratuitatii le escorteaza. Umbra nu are nici valoarea subiectului pragmatic gata sa fie derogat la orice justificare prin amplasarea in reteaua de utilitate in care viata sa aiba dispensa in fata ratiunii. Suntem la finele unei istorii de-a careia marea infruntare dintre ratiune si utilitate a ajuns Ia nu se mai justifica, astfel incat a cere in continuare pare ceva in afara jocului, iar implicatiile sunt de felul ingerintelor asupra libertatii. Ratiunea pare sa fi fost infranta.

Apelul la o forta care, timp de doua mii de ani nu a incetat sa fie infranta pe un camp de lupta in vesnica alerta, nu mai pare suficient. Prin urmare, daca niciuna dintre fortele combatante nu-si mai trimite forte favoarea unei batalii, aceasta nu-si mai are sens. Filosofia umbrei, intr-un asemenea context, repudiata din stanga si dreapta, sud si nord, se dizolva imposibilitatea asumarii. Astfel, am ajuns intr-un blocaj in subiectul inceteaza sa mai fie. Ceea ce nu corespunde nici conceptului si nici intuitiei nu pare sa merite un destin, iar in afara lor, existenta inceteaza.

Nr. de pagini: 190
Anul aparitiei: 2011

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0726 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.