Flora spontana si fauna salbatica a judetului OLT

Flora spontana si fauna salbatica a judetului OLT
-12%
Preț: 19,18 lei
21,80 lei (-12,02%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Biologie

DESCRIERE

PREFATA.
 

Speciile de plante si animale sunt componente fundamentale ale biodiversitatii, cu care omul se afla in relatii indestructibile si complexe. Fara existenta lor, viata omului ar fi imposibila.

Oamenii de stiinta apreciaza ca de Ia aparitia primelor vietuitoare si pana in prezent, planeta noastra a fost populata de aproximativ 1,6 - 16 miliarde de specii. Si astazi planeta este Intesata de specii, aproape neexistand loc neocupat de diverse forme de viata.

Pana in prezent au fost descoperite si inventariate doar 1,82 milioane de specii din totalul celor existente. Ele ocupa diverse medii, facand posibila utilizarea eficienta a resurselor. Aproape ca nu exista zi sa nu fie descoperite noi specii din diferite grupe sistematice, dar exista specii care mor inainte de a fi descoperite.

Asadar, suntem inca departe de a cunoaste intregul inventar al speciilor existente, desi este un imperativ pentru controlul si utilizarea lor in diferite scopuri. In ultimul timp, exploatarea excesiva a unor specii le-a provocat o degradare rapida, reprezentand pierderi de bunuri si servicii vitale pentru omenire si o reala amenintare pentru echilibrul ecologic. Tabloul declinului lor este reflectat in numeroase disparitii si vulnerabilitati si eroziunea biodiversitatii. In acest context, trebuie spus ca o specie, odata disparuta, nu mai apare niciodata in cursul evolutiei si este pierduta pentru totdeauna.

Judetul Olt dispune de o mare diversitate de specii, care constituie resurse biologice cu covarsitoare valente economice, sociale si ecologice. Structura florei si faunei reprezinta expresia relatiilor cu suportul geohidromorfologic dupa o evolutie indelungata. In cursul evolutiei, selectia naturala a cemut si atras succesiuni de specii de plante si animale pe care le-a adapostit acest teritoriu in timpul ultimelor etape ale istoriei paleo-geografice, integrate in conditiile ecologice existente. In acest spatiu se intersecteaza elemente floristice si faunistice apartinand unor regiuni biogeografice diferite, pe care se grefeaza elemente dacice si endemice.

Autori: Nicolae Ciobanu, Vicentiu Marian Cremeneanu, Catlin Cristinel Cremeneanu, Eugen Petrescu, Georgeta Tugui
Anul aparitiei: 2011
Nr. pagini: 253 Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:
Flora spontana si fauna salbatica a judetului OLT

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0420 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.