Dincolo de bine si de rau. Preludiu la o filosofie a viitorului

Dincolo de bine si de rau. Preludiu la o filosofie a viitorului
-18%
Preț: 15,17 lei
18,50 lei (-18%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2004
Categoria: Altele

DESCRIERE

Sa presupunem ca adevarul e o femeie - cum? nu este oare indreptatita banuiala ca, in masura in care erau dogmatici, filosofii nu se pricepeau la femei? si ca seriozitatea inspairnantatoare, insistenta stangace cu care, pana nu demult, obisnuiau sa abordeze adevarul, nu erau decat mijloace neindemanatice si nu tocmai cuviincioase de a cuceri o femeie? Sigur e ca ea nu s-a lasat sedusa: - si dogmatica, de orice fel ar fi ea, sta astazi inaintea noastra plouata si lipsita de vlaga. Daca mai sta! Caci sunt destui zeflemisti care sustin ca ea, dogmatica, s-ar fi prabusit, ca tot ce Inseamna dogmatica zace la pamant, ba, mai mult, trage sa moara. Serios vorbind, avem motive intemeiate sa nadajduim ca, oricat de definitiva, de solemna si de irevocabila s-ar fi pretins ea, dogmatizarea in filosofie nu va fi fost decat un nobil rasfat, o gafa de incepator si ca este poate foarte aproape vremea cand se va intelege in sfarsit, o data pentru totdeauna, ca piatra de temelie a unor astfel de edificii sublime si desavarsite, inaltate de filosofii dogmatici, nu au fost, in fond, decat eresuri din vremuri imemoriale (asa cum, transformandu-se in superstitie a eului si a subiectului, superstitia sufletului nu a incetat nici in zilele noastre sa produca confuzie), un joc de cuvinte poate, o ispita venind dinspre gramatica ori generalizare riscanta a unor fapte particulare, foarte personale, cu un caracter foarte uman, prea uman. Sa speram, insa, ca filosofia dogmatici lor a fost doar o promisiune pentru milenii viitoare: la fel cum, cu mult timp in urma, fusese si astrologia, in a carei slujba s-au cheltuit, poate, mai multa ingeniozitate si rabdare decat pentru orice alta stiinta adevarata, ei si pretinselor ei puteri"supranaturale" datorandu-li-so-stilul monumental din arhitectura Asiei si Egiptului.

Un mare vinovat fara vina, sihastrul de la Sils-Maria a dinamitat gandirea secolului al XIX-lea, figurand– alaturi de Dostoievski– printre uriasii profeti ai omenirii, care au proorocit nenorocirile ce-au urmat, crimele in numele unei idei, rasismul, precum si devastatorul totalitarism rosu. Dincolo de bine si de rau e una dintre capodoperele ganditorului german.

Traducere de Victor Scoradet.
Anul aparitiei: 2004
Nr. pagini: 164

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

15,30 lei
18,00 lei (-15%)
30,60 lei
36,00 lei (-15%)
5,19 lei
6,10 lei (-14,92%)
19,20 lei
24,00 lei (-20%)
16,95 lei
21,19 lei (-20,01%)
Created in 0.0490 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.