Despre feciorie (Ancyrei Vasile)

Despre feciorie (Ancyrei Vasile)
-10%
Preț: 45,00 lei
50,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Religie

DESCRIERE

Fecioria ca masura a vietii ingeresti si realitate indumnezeitoare se identifica cu nobletea unei superioritati culturale, supra-sociale si supra-etnice, care se avanta in cautarea libertatii ontologice apartinand„fapturii celei noi” in Hristos (II Cor. 5, 17).

Desi aproape necunoscut in modernitate, textul inedit al lui Vasile de Ancyra a fost vreme de secole unul dintre cele mai de seama− daca nu cel mai important dintre tratatele ascetice (fiind, oricum, cel mai copiat manuscris Despre feciorie din literatura patristica)−, dezbatand fecioria sub aspect socio-antropologic si medico-teologic, din perspectiva principiilor unei asceze aplicate, intr-o maniera singulara, complexa si inegalabila, marcata de insemnele stilistice ale unui discurs post-modern.

Textul lui Pseudo-Atanasie al Alexandriei, prin sublinierea unei alte dimensiuni a acestei realitati, abordeaza viata in feciorie in context liturgic, din perspectiva asumarii unei fagaduinte concrete si a unei„afierosiri” lui Dumnezeu care defineste statutul social al fecioarei, avand ca interlocutor imaginar femeia, careia ii prezinta o varianta de emancipare sociala– probabil cea dintai in istoria culturala a omenirii–, si pledeaza pentru faptul ca egalitatea dintre sexe– atat la nivel teologic, cat si social– nu poate fi dobandita si intemeiata decat pe virtute.

Nr. de pagini : 320
Anul aparitiei : 2014

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0377 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.