Dao De Jing. Cartea despre Dao si Virtute

Dao De Jing. Cartea despre Dao si Virtute
-20%
Preț: 22,40 lei
28,00 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2014

DESCRIERE

Dao De Jing sau Tao Te King - CARTEA DESPRE DAO SI VIRTUTE (editie bilingva)

Cuvant inainte, traducere din chineza veche si note: Su Yan

Lao Zi staruie in Dao si in Virtute, iar staruinta lui consta in a ramane ascuns si nestiut. A stat un timp indelungat in statul Zhou; vazand insa ca Zhou se destrama, s-a indreptat spre trecatoarea Hangu. Yinxi, care pazea trecatoarea, l-a oprit si i-a spus:"Invatatorul va pleca si se va ascunde. Va trebui sa-mi lase o carte...". Prin urmare, Lao Zi a lasat Dao De Jing, cu prima parte despre"Dao" si cu a doua parte despre"De" ("Virtutea"), in total 5000 de cuvinte, dupa care a plecat fara ca nimeni sa stie vreodata unde a ajuns - iata ce se afla consemnat in Insemnarile istorice ale lui Sima Qian.

Cartea a fost scrisa, se pare, in anul 516 i. Hr., adica in al douazeci si saselea an al domniei ducelui Lu Zhao, dupa cum se sustine in Insemnari istorice.

In afara de Dao De Jing si Cele Patru Carti, Mo Zi si Zhuang Zi, unde se gasesc citatele din textul original al lui Lao Zi, descoperirile arheologice contemporane au scos la lumina in 1973 la Mawangdui, provincia Hunan, cele mai vechi variante complete ale lui Dao De Jing existente astazi. Aceste manuscrise din matase, libere de interpolarile si de interpretarile care au afectat textele ulterioare, sunt probabil cele mai apropiate, atat formal cat si in ceea ce priveste continutul, de o prima varianta a lui Dao De Jing. Ulterior, in anul 1993, au fost descoperite la Guo Dian, provincia Hubei, textele lui Lao Zi pe suluri din bambus. Aceste doua descoperiri joaca un rol foarte important atat pentru verificarea acuratetei textului cat si in exegeza de specialitate.Dao De Jing, scris in sec. VI i.Hr., este un text clasic al daoismului filosofic, care a influentat profund toate sistemele de gandire precum si religiile Chinei. Cu exceptia Bibliei, acest text de numai 5000 de caractere a cunoscut cea mai larga popularitate, fiind tradus in majoritatea limbilor. In urma raspandirii lui Dao De Jing pe durata a doua milenii si jumatate, a iesit la iveala un fapt uimitor, anume ca Lao Zi este un fluviu care aduna apele culturii orientale si occidentale, devenind o comoara a intelepciunii lumii si ca influenta sa trece de la cercurile academice la societate, de la teorie la viata oamenilor de toate zilele.

Su Yan"Dao desemneaza realitatea ultima, misterioasa si insesizabila, fons et origo a oricarei creatii, temei al intregii existente".

Mircea Eliade


"Cine nu a citit Dao De Jing a lui Lao Zi nu poate spune ca a patruns in adancul culturii chineze."

Lu Xun


"Cartea lui Lao Zi este precum un izvor, precum o fantana pururea nesecata si plina de comori; nu ai decat sa arunci o galeata si vei intra in posesia lor".

Friedrich Nietzsche


Nr. de pagini : 160
Anul aparitiei : 2014

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0705 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.