Conferinta (secreta) a Uniunii Scriitorilor din iulie 1955 (Mircea Colosenco)

Conferinta (secreta) a Uniunii Scriitorilor din iulie 1955 (Mircea Colosenco)
-20%
Preț: 22,40 lei
28,00 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2006
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Conferinta (secreta) a Uniunii Scriitorilor din iulie 1955.

Editie alcatuita de Mircea Colosenco
Cuvant inainte de Pavel Tugui
Lucrarile dublei Conferinte a Uniunii Scriitorilor din 13-21 iulie 1955, desi au avut loc in Bucuresti de-a lungul a sase zile, au fost secretizate nu numai de catre organizatorii ei, ci chiar de participanti. Nicicand si niciunde, in media ori in memoriile vreunuia dintre audientii/combatantii la dezbateri, nu au fost mentionate.
De-abia anul acesta, la o jumatate de secol de la trecerea acelor lucrari si vremuri, dl prof. Pavel Tugui, principalul artizan al organizarii Conferintei, a scos-o din anonimat.
Mircea Colosenco
In vara anului 1953, membri ai Uniunii Scriitorilor s-au prezentat, din proprie initiativa, la Sectia de Literatura si Arta a C.C. al P.M.R. (sediul din Piata Washington). Deoarece Constanta Craciun, sefa sectiei, lipsea, am primit eu delegatia de scriitori, condusa de Mihai Beniuc, Geo Bogza si Zaharia Stancu. Discutiile au durat cateva ore, astfel ca, la sfarsitul intalnirii, Geo Bogza a declarat:
„Atmosfera la Uniunea Scriitorilor este insuportabila, iar neintelegerile dintre scriitori foarte mari”, cerand„o intalnire cat mai repede cu putinta” cu cei din conducerea guvernului. M. Beniuc a propus ca Sectia de Literatura si Arta sa informeze conducerea superioara de partid, iar scriitorii„sa capete raspunsuri clare la chestiunile ridicate”. Acum, la jumatate de secol de cand au avut loc acele luari de pozitie in lumea scriitoriceasca, tinuta in frau sub un clopot de tabla sunand a gol, este interesant cum se vede de la aceasta distanta in timp intreaga masinarie dogmatica de faramitat ganduri– inregimentarea comunista. Se vede totodata cine a avut dreptate si cine nu.
Pavel Tugui

Nr. de pagini : 456
Anul aparitiei : 2006

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0508 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.