Codul muncii 2017-2018, cu evidentierea grafica a modalitatilor survenite in perioada 2017-2018

Codul muncii 2017-2018, cu evidentierea grafica a modalitatilor survenite in perioada 2017-2018
-5%
Preț: 27,55 lei
29,00 lei (-5%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 316
Categoria: Cod

DESCRIERE

- adnotat cu ultimele decizii ale CC si Î. C. C. J. si jurisprudenta CJUE (timpul de deplasare = timp de munca);

- Totul despre: Registrul general de evidenta a salariatilor - zilieri - ucenici - voluntari.

Include si:

- Regulamentul (CE) nr. 883/2004 + 987/2009 [extrase: domeniul de aplicare / stabilirea legislatiei aplicabile in privinta sistemelor de securitate sociala];

- Documentul portabil A1 si cerintele Codului fiscal (exemplu practic)

- Libera circulatie a lucratorilor in cadrul Uniunii Europene – act. 2017 (transpunerea Directivei 2014/54/UE si a Regulamentului (UE) nr. 492/2011)

- Angajarea / detasarea resortisantilor din tari terte (non-UE) pe teritoriul Romaniei

(transpunerea Directivelor nr. 2014/36/UE? i nr. 2014/66/UE)

- Detasarea salariatilor în cadrul prestarii de servicii transnationale (L 16/2017 + HG 337/2017)

(transpunerea Directivelor nr. 96/71/CE si nr. 2014/67/UE)

Luand in considerare prevederile Programului de guvernare 2017-2020, Masura nr. 1 - Stimularea crearii de noi locuri de munca din capitolul Politici publice in domeniul muncii si justitiei sociale de combatere a muncii fara forme legale, care sa raspunda unor cerinte ridicate privind indeplinirea la un nivel calitativ a actului de control, cresterea eficientei actului de control, indeplinirea atributiilor curente, precum si a unor noi atributii reglementate de legile speciale, aflate si ele intr-o dinamica continua, rigiditatea actualei reglementari, care nu permite aplicarea sistemului ablatiunii in sensul stabilirii dreptului contravenientului de a achita jumatate din minimul amenzii stabilite de actul normativ in 48 de ore de la primirea procesului-verbal, a generat reducerea incasarilor la bugetul de stat ale sumelor provenind din amenzile contraventionale aplicate pentru munca nedeclarata, intrucat contravenientul nu era stimulat sa plateasca benevol amenda contraventionala, ci, dimpotriva, determina cresterea numarului de contestatii in instanta cu efect negativ asupra incarcarii rolului instantelor de judecata si mai ales de diminuare a incasarilor la bugetul de stat.


Munca nedeclarata reprezinta un fenomen de o gravitate crescuta cu care se confrunta societatea, cu consecinte negative atat asupra lucratorului, cat asupra bugetului de stat, care se manifesta in diferite forme, atat prin nedeclararea catre autoritati a intregii activitati a salariatului, cat si prin declararea partiala a activitatii acestuia.

Legislatia romaneasca nu prevede o definitie a muncii nedeclarate, in prezent, Codul muncii sanctionand doar fapta de a primi la munca o persoana fara incheierea in forma scrisa a contractului individual de munca interior inceperii activitatii, nu si alte forme in care se manifesta munca iedeclarata.

In acest context se impune adaptarea legislatiei nationale la noile provocari cu care se confrunta autoritatile in demersul de prevenire si combatere a acestui fenomen, inclusiv prin reglementarea situatiilor care constituie munca nedeclarata, reglementare fara de care aceste fapte nu pot fi sanctionate.

In exercitarea activitatii de control, inspectorii de munca au identificat numeroase situatii in care angajatorii utilizau mai mult de 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca, intrand astfel sub incidenta art. 264 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si angajand raspunderea penala a angajatorilor.

Nr. de pagini: 316
Anul aparitiei: 2017

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0406 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.