Cealalta jumatate a istoriei
24,00 lei
30,00 lei (-20%)

Cealalta jumatate a istoriei

Cealalta jumatate a istoriei
-20%
Preț: 24,00 lei
30,00 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 2 - 4 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2008
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Cealalta jumatate a istoriei.  Cealalta jumatate a istoriei - Femei povestind.

Indiferent de nucleul tematicîn jurul caruia se alcatuieste o carte nascocita de Zoltán Rostás si de discipolii sai, rezultatul e de fiecare data uimitor. Miracolul cotidian si miracolul istoric sunt prezente aici, facându-te sa uiti ce scoala, ce tehnica si ce arta presupune interviul non-directiv de istorie orala,în care sociologul, sau viitorul sociolog, pare sa nu faca decât sa exclame din cândîn când„Ah, da? Asa? Nu mai spuneti!“, determinându-l pe interlocutor sa se dezvaluie, sa se povesteasca. Uiti, purtat de vraja acestor adevarate romane picaresti, si ce efort de constructie presupune performanta de a reuni aproape douazeci de istorii de viata, fara sa dai niciodata impresia de monotonie sau de redundanta.În fine,însasi alegerea temei de„istorie la firul ierbii“, cum spune profesorul Rostásîn titlul uneia dintre cartile sale, pare menita sa te pacaleasca sa patrunzi, citindîntr-un domeniu al specializarii aride,în care trei sferturi din semnificatiiîti vor scapa, fara macar sa-ti dai seama. De ce„capsunarii“, de ce„caministii“, de ce„activistii marunti“? teîntrebi. De ce femeile? Bruscîti dai seama ca sfertul cu care ramâi a meritat efortul: dincolo de competenta unui adevaratîntemeietor de scoala, fiecare asemenea carte transmite o senzatie de viata irepresibila,îndaratnica, biruitoare mereuîn umilitatea ei marunta. De asta data avemîn plus un neverosimil de firesc si de cald omagiu adus„celeilalte jumatati a istoriei“.

Doina Jela

 

„Banuiesc ca este vorba de un reflex cultural foarte raspândit si adâncînradacinat, conform caruia o femeie trebuie sa fie cel putin Jeanne d'Arc, Marie Curie, Ecaterina Teodoroiu sau«macar» participanta la rezistenta,încarcerata din motive politice, sauîn orice caz cu performante maiînsemnate decât media barbatilor. Iar daca femeia nu are alta performanta decât terminarea ridicarii unei caseîn lipsa barbatului aflat pe front, nu merita atentie deosebita. Daca pentru supravietuirea familiei are curajul sa se apuce de contrabandaîn vremuri de restriste, devine suspecta,în loc sa i se recunoasca meritul de a-si fi salvat copiii de foame.

Ceea ce,în opinia mea, a justificatîntocmirea acestui volum este tocmai aceasta tarie a femeilor - mai ales a celor din zbuciumata zona est-europeana - care asigura continuitatea societatii, a comunitatii, a familiei. Femeile rezistaîn chip miraculosîn lungi perioadeîn care barbatii sunt mobilizati sau se afla chiar pe front,în lagare de prizonieri oriîncarcerati din motive politice, sau pur si simplu mutati cu serviciulîn alt colt de tara, pe santierele glorioase ale socialismului. Istoria consemneaza eroismul sau martiriul barbatilor, dar uita adesea de rezistenta tacuta a femeilor.“

Zoltán Rostás

 

Zoltán Rostás este profesor de sociologie si de comunicare la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Este cercetator la GAC– Centrul de Cercetari Regionale si Antropologice din Miercurea Ciuc.

Theodora-Eliza Vacarescu este asistenta universitara la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti.


   
Anul aparitiei: 2008
Numar pagini: 464
Format: 13×20 cm
ISBN: 978-973-669-654-1

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0378 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.