Carol Popp de Szathmari. Fotograful Bucurestilor (Editie, bilingva Romana-Engleza)

Carol Popp de Szathmari. Fotograful Bucurestilor (Editie, bilingva Romana-Engleza)
Preț: 60,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2012
Categoria: Curs

DESCRIERE

Spirit renascentis, Szarhmari a fost. precum maestrii din trecut, precupat de numeroase aspecte ale artei si nu numai. Calator patimas atraversat Europa de la Londra la Constantinopol. pana in Orientul apropiat, enruziasmandu-i pe principii si suveranii vremii cu minunate realizari fotogralice. A fost atras de timpuriu de arta fotografica. devenind unul din pionierii fotografiei europene .A inteles puterea acestei arte de a<> timpul mai mulr decat orice arta supusa subiecrivisrnului autorului. Spre norocul nostru, al romanilor, acest fiu al Europei Centrale s-a lasat sedus, sub impulsul romanrismului care descoperea arta populara si vechile monumente istorice, de fundalul pitoresc al realitatilor rnoldovalahe ce incepeau sa se desrrame sub loviturile innoirii venite dinspre occident. zarhrnari s-a servit de toate tehnicile de documentare vizuala disponibile in epoca pemru a surprinde aceasta lume in continua schimbare. Si-a incercat norocul si in presa. incercand sa realizeze un cotidian dupa un model francez, ilustrat cu xilogravuri. A colaborar excelent cu mai marii tarii, incepand cu Bibescu, cu Alexandru Cuza si principele Carol, realizand pentru acestia sterne, portrete si albume de fotografii si fiind numit fotograf si pictor oficial al Curri i. Desi nu a fost un crearor cu sclipiri de geniu, ca pictor avand o maniera cwninre si corecta, iar ca forograf nefiind in cautarea unor compozitii deosebite, a ramas in istorie ca cel mai valoros documenra.risr al Principatelor Unite din secolul al XIX-lea. Din motive de neinteles, opera lui Szammari, a fost putin popularizata in anii<> (cu exceptia unei biografii romanpte), tablourile si fotografiile sale ilusrrand uneori articole sriintifice, deseori rara a fi mentionat ca aurar. Multe din fowgrafiile hlcure In Bucuresti au fost rar publicate sau prosr reproduse. In ultimul timp se rerna.rca o imensa revitalizare a operei sale, forografiile sale ilustrand uneori articole stiintifice, deseori fara a fi mentionat ca autor.
Multe din fotografiile facute in Bucuresti au fost rar publicate sau prost reproduse. In ultimul timp se remarca o intensitate revitalizare a operei sale, fotografiile sale figurand in toate lucrarile cu profil documentar privitoare la intregul spatiu romanesc. Unele, nu putine, sunt inedite si vor fi reproduse in premiera in acest album dedicat fotografiilor lui Carol Popp de Szthmari reprezentand Bucurestii .


Anul aparitiei: 2012

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0457 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.