Aritmetica si Algebra. Probleme pentru concursuri - Principii si metode clasele IV-VI - Nicolaie Marin Gosoniu

Aritmetica si Algebra. Probleme pentru concursuri - Principii si metode clasele IV-VI - Nicolaie Marin Gosoniu
PRP: 28,90 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 21,68 lei
Diferență: 7,22 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 328
Categoria: Matematica

DESCRIERE

Aritmetica si Algebra. Probleme pentru concursuri - Principii si metode clasele IV-VI.
 
Culegerea de fata se adreseaza atat elevilor care se pregatesc pentru concursuri, cat si profesorilor acestora, care pot gasi aici probleme pentru cercurile de matematica Problemele au fost selectate mai ales dintre cele date la concursurile si olimpiadele scolare. Desigur, selectia problemelor este subiectiva, chiar gruparea lor temat ica avand un anumit grad de subiectivitate. Dar printre ele se vor gasi multe probleme de o mare frumusete.

Capitolele in care este structurata culegerea sunt in concordanta cu programa pentru concursuri si olimpiade scolare pentru clasele a IV-a, a V-a si a Vl-a si constituie extinderi firesti ale programei obligatorii. Lucrand cu elevi - la scoala sau la cercuri - am constatat ca inca exista copii care doresc sa invete matematica de dragul ei si nu pentru note sau alte recompense. Interesul meu pentru matematica a fost trezit la un cerc de matematica de profesorul meu din gimnaziu, Constantin Turai, si a fost mentinut prin stradania tatalui meu, Ion Gosoniu, care a invatat matematica pentru a putea la randul tui sa-si invete copiii. Fata de acesti dintai initiatori ai mei in tainele matematicii am avut mereu un sentiment de recunostinta.

Prezenta lucrarea nu ar fi putut aparea fara sprijinul deosebit acordat de cateva persoane importante pentru mine, carora le exprim si aici pretuirea mea: - celui care a avut ideea realizarii acestei carti si m-a sustinut pe toata durata concretizarii ei, dr. Petrus Alexandrescu, initiatorul Asociatiei Arhintede, cel cttfe u oferit unui numar mare de copii sansa de a se intalni cu matematica prin intermediul Revistei Arhimede, Concursului Ar hi mede, cercurilor organizate la Liceele tulhi Hasdeu sau Nichita Stanescu (din Bucuresti), Centrelor de excelenta din tara si din Bucuresti, precum si cu ocazia Taberei de la Sarata Monteara, din iulie 2008.

Din intalnirile cu acesti elevi s-a nascut cartea de fata; - prietenului meu, profesorul Ovidiu Badea, pentru numeroasele discutii purtate pe parcursul elaborarii cartii precum si pentru observatiile asupra unei mart parti a manuscrisului; - prietenului meu, dr. ing. Dorel Baitan, iubitor de matematica si de limba romana in egala masura, pentru ca a avut amabilitatea sa citeasca intregul manuscris, oferindu-mi numeroase sugestii de imbunatatire a textului; - doamnei Carmen Radulescu, tehnoredactorul cartii, cu care am colaborat excelent; - sotiei mele, Domnica, pentru ca, acceptand cu intelegere inde lungile mele absente de la treburile casnice, in final chiar a citit lucrarea, reducand considerabil numarul greselilor din text.

CUPRINS:

Prefata Notatii
Capitolul 1. Metode de rezolvare a problemelor de aritmetica
1. Metoda comparatiei
2. Metoda grafica (figurativa)
3. Metoda falsei ipoteze.
4. Metoda mersului invers
5. Probleme de miscare
Capitolul 2. Metoda reducerii la absurd
Capitolul 3. Principiul cutiei
Capitolul 4. Probleme de perspicacitate
Capitolul 5. Numere naturale. Operatii, comparare, factor comun
Capitolul 6. Siruri. Sume
Capitolul 7. Teorema impartirii cu rest
Capitolul 8. Puteri. Operatii cu puteri Puteri. Compararea puterilor
Capitolul 9. Ultima cifra a unui numar natural
Capitolul 10. Patrate perfecte si cuburi perfecte
Capitolul 11. Baze de numeratie
Capitolul 12. Divizibilitatea in multimea N
Capitolul 13. Operatii cu multimi
Capitolul 14. Multimea numerelor rationale pozitive Bibliografie

Nr. de pagini: 328
Anul aparitiei: 2011

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0960 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.