Nopti albe si alte microromane

Nopti albe si alte microromane
-18%
Preț: 15,17 lei
18,50 lei (-18%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-683-921-4
Editura:
Anul publicării: 2002
Pagini: 564
Categoria: Romane

Alertă stoc

?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Descriere:
Traducere de Nicolae Gane, Constantin Streia si Maria Bistriteanu. Prefata de Emil Iordache. Cele mai semnificative scrieri din perioada de criza: nuvela "Nopti albe", romanul neterminat "Netoska Nezvanova" si "Satul Stepancikino". Este una dintre perioadele de cautari ale autorului, cind "formula" inca nu s-a sedimentat pe deplin, dar destinele personajelor sint deja controlate de catre scriitura. Inca de pe acum, constatam tabuul dostoievskian asupra privirii: personajele nu sint corpuri purtatoare de idei, ci idei incarnate. Eroii cautatori ai adevarului din marile romane si-au inceput de pe acum vietuirea, isi gasesc "ungherele" din care vor privi o lume mult prea strimta pentru ei. Intertextualitatea romantica, dar mai ales atmosfera puskiniana si gogoliana - iata substanta acestei scriitori elaborate, care se sufoca de "idee" si are nevoie de viata. O viata pe care, de fapt, si-o refuza, in lumina acelui despotism al personajelor fata de ele insesi. "A trai inseamna sa faci din tine insuti opera de arta" - spune personajul anonim din "Nopti albe". Opera de arta poate fi si urita, ne previne Dostoievski. Netoska Nezvanova (adica "nechemata") ramine intr-un prag al voluptatii interzise. Dupa intoarcerea de la ocna autorul n-a mai putut sau n-a mai vrut sa duca mai departe romanul inceput. "Satul" marcheaza uciderea simbolica a parintelui literar, adica a lui Gogol. Din acest moment, Dostoievski ramine un scriitor foarte singur. Adica singular. Daca simtim taisul toporului lui Raskolnikov, trebuie sa ne cufundam si in haosul micului recipient al celui care se imagineaza si vietate, si casa, melc sau broasca testoasa.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

19,60 lei
23,90 lei (-17,99%)
23,70 lei
28,90 lei (-17,99%)
48,79 lei
59,50 lei (-18%)
24,30 lei
27,00 lei (-10%)
Created in 0.0428 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.