Memoria Holocaustului in Romania in perioada postcomunista

PRP: 55,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 39,60 lei
Diferență: 15,40 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 312
Format: 16x24
Categoria: Non-fiction

DESCRIERE

Cartea autorului Florian Alexandr „Memoria Holocaustului in Romania in perioada postcomunista" de la editura CURTEA VECHE

Conform datelor unui sondaj realizat de Kantar-TNS, politica antisemita a guvernului Antonescu este considerata de majoritatea respondentilor a fi rezultatul influentei germane (57%). Tot Germania este indicata drept principalul responsabil pentru exterminarea evreilor din Romania (55%). Altfel spus, opinia majoritara ignora responsabilitatea prioritara a regimului Antonescu. Imaginea asociata maresalului Antonescu ramane una preponderent pozitiva, 26% dintre respondenti afirmand ca acesta a fost un mare patriot si strateg.
[http://www. inshr-ew. ro/ro/files/Kantar_TNS_Raport_INSHR_2017. pdf]


Un sondaj de opinie realizat de Kantar-TNS in 2017 arata ca 63% dintre romani considera ca Holocaustul a avut loc in Germania, in timp ce doar 33% stiu ca Holocaustul a avut loc si in Romania. Mai mult, 71% asociaza Holocaustul cu lagarele de exterminare naziste si doar 38% si cu deportarile in Transnistria. La aproape treizeci de ani de la caderea comunismului, doar unul din trei romani stie ca Holocaustul a avut loc si in Romania. Cu alte cuvinte, majoritatea celor intervievati fie nu stiu ca Holocaustul a avut loc si in Romania, fie il confunda cu deportarea evreilor la Auschwitz.
[http://www. inshr-ew. ro/ro/files/Kantar_TNS_Raport_INSHR_2017. pdf]

O exceptionala analiza a evolutiei lente, dar continue, de la negarea Holocaustului si deformarea istoriei sale spre o confruntare deschisa cu tragicul trecut al acestuia, spre o intelegere nu doar a dezvoltarii memoriei publice in noua democratie, postcomunista, dar si a situatiei ei prin comparatie cu statele invecinate care au un trecut asemanator.
--Radu Ioanid, autorul cartii Holocaustul in Romania

Desi au avut loc schimbari pozitive, in Romania inca exista o prapastie uriasa intre faptele istorice si cunoasterea de catre public a Holocaustului. Volumul de fata vine cu o noua si nuantata comprehensiune asupra,, razboiului memoriilor\\" in Europa Rasariteana postcomunista.
--Diana Dumitru, autoarea cartii The State, Antisemitism, and Collaboration in the Holocaust

Cum este construita memoria Holocaustului in Romania postcomunista? Alexandru Florian si un grup de cercetatori isi propun sa explice cum si de ce Romania - un spatiu din care au fost deportati si au pierit zeci de mii de evrei si romi - inca nu reuseste sa isi asume trecutul recent. Studiile din acest volum se concentreaza pe analiza rolului guvernului si al altor categorii de actori publici in construirea, promovarea, apararea sau, dimpotriva, contestarea memoriei Holocaustului, dar si a instrumentelor - mass media, monumente, actiuni comemorative - prin intermediul carora este creata memoria publica. Volumul aduce laolalta o varietate de perspective si propune o cercetare a memoriilor ce coexista astazi in spatiul public romanesc, a modului in care memoria Holocaustului poate fi sustinuta sau deformata si a manierei in care rememorarea publica a Holocaustului poate fi incurajata in societatea romaneasca actuala.


ISBN: 978-606-44-0169-4

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Cărți noi - Non-fiction

Created in 0.2245 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.