Istoria romanilor in secolul XX (1918-1948)

PRP: 194,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 174,60 lei
Diferență: 19,40 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2018
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Cartea prezinta perioada anilor 1918-1948, in care Romania a parcurs o evolutie extrem de rapida, de importanta si contradictorie, care merita sa fie cunoscuta de toti cei interesati de propriul trecut, de intelegerea locului si a rolului romanilor in istoria Europei si in cea universala. In 1918 s-a realizat Romania Mare, in 1940 s-a produs o prabusire teritoriala, ameliorata, partial, in 1945. De la votul cenzitar s-a trecut la cel universal; regimul democratic a sucombat dupa 20 de ani, cand s-a instaurat un regim de autoritate monarhica, urmat de altele, de esenta totalitara. In Romania s-a realizat cea mai cuprinzatoare reforma agrara din Europa in 1921, iar in 1945 o alta, cu puternice conotatii politice. Viata de zi cu zi si mentalitatea oamenilor s-au modificat substantial comparativ cu secolul anterior. Au aparut noi probleme, intre care cea a raporturilor intre minoritari si majoritari, intre individ si autoritatea publica. Toate acestea si multe altele sunt adresate cu claritate si luciditate. Din fiecare pagina transpare o preocupare constanta pentru adevarul istoric deoarece autorul nu prezinta numai partile luminoase ale trecutului nostru, ci si pe cele problematice.

 

 Cartea cuprinde fotografii de epoca si portrete a personalitatilor importante ale perioadei prezentate. De asemenea, cuprinde o valoroasa anexa cu documente de epoca reprezentative si un index.

 

 „Viata trecuta a poporului roman este plina de intamplari de toate felurile, de la munca de fiecare zi la petreceri pline de fast, de la razboaie nimicitoare la inaltarea de impresionante biserici, de la scrierea cartilor la horele cantate si jucate de fete si flacai, de la iubiri si doruri la uri si plangeri, de la darnicie la egoism etc. Romanii si-au trait viata asa cum au putut, nici mai bine si nici mai rau decat altii. Nu exista popoare cu istorii bune si altele cu istorii rele, nici popoare cu trecut curat ca lacrima si plin numai de fapte bune, fata in fata cu altele, condamnate sa faca numai rele si sa fie urate, ci exista pur si simplu popoare egale, care trebuie respectate. Ca sa putem intelege si face acest lucru, trebuie sa cunoastem trecutul nostru si al celor din jur. Faptul nu ne va ajuta prea mult sa prevedem viitorul – cum mai cred unii –, dar ne va face mai intelepti si ne va pregati sa intelegem mai bine si sa pretuim viata pe care o traim.”

 

Ion Aurel-Pop, presedintele Academiei Romane

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.3240 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.