Forme de habitat ale eneoliticului final si perioadei de tranzitie la Dunarea de jos

PRP: 18,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 16,20 lei
Diferență: 1,80 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2007

DESCRIERE

Scopul lucrarii este acela de a stabili tipurile de asezari, de constructii si anexele acestora corespunzatoare fiecarei etape. Rezultatele obtinute vor putea completa informatiile referitoare la: dinamica demografica - prin fluctuatiile numarului de asezari pe perioade si regiuni; conditiile de mediu - prin alegerea anumitor zone pentru asezare si prin tehnicile si materialele de constructie a locuintelor; caracterul ocupational - reflectat prin amplasarea asezarilor in apropierea unor resurse, precum si prin intensitatea si durata locuirii, permanenta sau sezoniera.

O prima secventa a studiului face obiectul prezentei lucrari si este consacrata structurilor de de locuire din eneoliticul final si perioada de tranzitie la Dunarea de Jos. Scopul urmarit este acela de a surprinde modificarile care intervin la sfarsitul eneoliticului si caracterizarea locuirii din perioada urmatoare. Pentru aceasta am selectat si analizat un numar restrans de asezari reprezentative, corespunzatoare culturilor Cernavoda I, III si II.

Beneficiind si de pregatirea noastra anterioara de geodez, am incercat sa imbinam informatiile arheologice cu cele din domeniul masuratorilor terestre (topografie, cartografie, si fotogrammetrie). Pe baza informatiilor preluate din cercetari arheologice anterioare (Cernavoda, Harsova, Ramnicelu), precum si in urma reluarii altora (Tausanca, Radovanu-Gorgana intaia,  Cascioarele-Ostrovel, Mironesti-Malu Rosu si altele), am realizat modele tridimensionale ale zonelor asezarilor. Aceasta constituie o cale indispensabila spre realizarea unor propuneri de reconstituire pertinente.

Nu putem sa nu recunoastem si sa ne asumam anumite lacune si carente in demersul nostru, pe care speram sa le eliminam in viitor. Asa cum cercetarea noastra in analizarea  topografiei asezarilor tracice este la debut, si metodologia pe care intentionam sa o folosim este la nivel de experiment.


Autor: Alexandru S. MORINTZ
An aparitie: 2007
Nr. Pagini: 156
Format: 17x24 cm

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.1284 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.