Exceptiile procesuale in materie civila

Preț: 38,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009

DESCRIERE

Lucrarea de fata contine o prezentare inedita a temei exceptiilor procesuale, privite si cercetate din interiorul procesului civil si nu extragandu-le din acest iter procedural.
Autoarea face o cercetare complexa a celor doua concepte -„exceptiile” si„procesul civil”– cu dezideratul de a identifica si indeparta obstacolele care pot obtura, temporar sau definitiv, demersul justitiabililor.
Tocmai de aceea, este analizat, mai intai, procesul civil in lumina functiei sociale pe care o indeplineste. Astfel, in viziunea autoarei, scopul procesului civil rezida in obtinerea unui act jurisdictional de calitate, in conditiile unei bune administrari a justitiei. Aceasta presupune finalizarea procesului printr-o solutie pe fond, necesara, adecvata si proportionala, in urma unei gestionari pozitive a resurselor: timp, bani, capacitati volitive si intelectuale ale judecatorilor etc. Apoi, sunt supuse unei analize stiintifice premisele necesare realizarii scopului procesului: recunoasterea accesului liber la justitie, existenta dreptului la actiune, exercitarea celor doua drepturi: accesul la justitie si dreptul la actiune, crearea unui cadru procesual (formal) care sa asigure respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor si o buna administrare a resurselor justitiei.
Asadar, autoarea observa ca prin invocarea exceptiilor procesuale se invoca existenta unui incident de natura sa pericliteze realizarea scopului procesului: o solutie adecvata pe fond cu minimum de resurse.
In acest context, remarcam ca interesanta si utila– pentru practicienii dreptului, in special– analiza institutiei„incidentelor procesuale”. Observand o anumita suprapunere intre cele doua notiuni:„exceptia” si„incidentul”, autoarea a facut o conturare clara a acestor concepte, o redefinire a lor prin stabilirea functiei procesuale a fiecarei institutii si modului in care interactioneaza in angrenajul judecatii.
Lucrarea se bucura de originalitate, dar si de rigoare stiintifica, fiind temeinic argumentata si avand un real caracter contributiv in cercetarea temei alese; la elaborarea acesteia si-a pus amprenta experienta autoarei de cadru didactic si avocat.
Recomandam juristilor sa parcurga aceasta monografie ce poate constitui un instrument de lucru atat pentru teoreticienii, cat si pentru practicienii dreptului, contribuind la transarea unor controverse„clasice” ale doctrinei si jurisprudentei.

Conf. univ. dr. Titus Prescure
Universitatea„Transilvania” Brasov

Autor: Andreea Catalina Ciurea
Anul aparitiei: 2009
Nr pagini: 224

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.3588 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.