DEVOTATI KREMLINULUI. ALINIEREA POLITICII EXTERNE ROMANESTI LA CEA SOVIETICA IN ANII 50

PRP: 30,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 27,00 lei
Diferență: 3,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2009

DESCRIERE

"Vin americanii?" Puteti afla in ce masura politica externa a Romaniei a servit interesele nationale in anii 50. Un volum interesant si captivant bazat pe studiul documentelor epocii.  Editorul


"... Dupa al doilea razboi mondial, statele Europei Centrale si de Est au intrat in sfera de influenta a Uniunii Sovietice, atat datorita intereselor de securitate speciale pe care le invoca Moscova in acest spatiu– si care au determinat urmarirea perseverenta a acestui obiectiv– cat si datorita  interesului limitat manifestat de aliatii occidentali fata de aceste tari. Ele au parcurs un rapid proces de sovietizare, constand in impunerea fortata a modelului politic si socio-economic sovietic, model bazat pe ideologia marxist-leninista si mai ales pe practicile politice staliniste. Implementarea modelului sovietic a fost efectuata la initiativa si sub strictul control al Moscovei, prin intermediul partidelor comuniste, care au fost propulsate la putere printr-o serie intreaga de metode. Procesul de sovietizare a beneficiat de numeroase circumstante favorizante: prezenta Armatei Rosii, drept instrument de forta, prabusirea economica a acestor tari in urma lungilor ani de razboi si a ocupatiei straine, instabilitatea cadrului politico-institutional care de multe ori a fost dominat in perioada interbelica de coruptie si incompetenta, si indeosebi dezinteresul aliatilor occidentali, care, in ciuda unor proteste formale, nu au intreprins masuri serioase de blocare a procesului de sovietizare. Acest din urma factor poate fi explicat atat prin absenta instrumentelor de forta cu care sa se poata interveni, cat si prin neintelegerea deplina a naturii procesului de sovietizare din Europa rasariteana. In aceasta privinta, se remarca in mod deosebit precautia lui Stalin in primii ani postbelici fata de susceptibilitatile aliatilor, prin temperarea tonului comunistilor locali si practicarea unei politici de front national in Europa Centrala si de Est. Dupa 1948, ruptura care intervenise intre Uniunea Sovietica devine tot mai acuta si este asumata, la presiunile Moscovei, si de statele satelit.


Autor: Cezar Stanciu
An aparitie: 2009
Nr. Pagini: 300
Format: 17x24 cm

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1757 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.