Critica in transee. De la realismul socialist la autonomia esteticului

PRP: 19,21 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 16,14 lei
Diferență: 3,07 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012

DESCRIERE

Critica in transee. De la realismul socialist la autonomia esteticului este prima incercare de a privi sintetic, global, critica romaneasca intr-una dintre cele mai complicate epoci ale sale. Ea reface istoria decaderii si a liberalizarii criticii postbelice, prin stabilirea liniilor de forta ale relatiei dintre literatura si ideologie. Nu in ultimul rind, studiul propune o meditatie implicita asupra metodelor de investigatie a unei perioade atipice, in care limbajul literar a fost permanent scurtcircuitat de cel politic.
 
„Practicind o critica remarcabil documentata, empatica si lipsita de prejudecati, Alex Goldis da relief pasionant unui peisaj literar considerat de multe ori desertic, intr-o sinteza de anvergura care articuleaza cu claritate si pregnanta istoricul, tipologia si ierarhia criticii romanesti din intervalul 1948-1971. Prin calitatile stiintifice, prin expresivitatea eleganta a limbajului, prin atitudinea ferma si in acelasi timp atenta la nuante, Critica in transee. De la realismul socialist la autonomia esteticului atinge excelenta si consacra o incontestabila vocatie in spatiul criticii romanesti de azi.” (Sanda Cordos)
 
„Critica lui Alex Goldis are deopotriva dictiunea ideii si verva expresiei acute, rigoarea adecvarii si scrupulozitatea aplicatiei, intr-un ton de salutara ironie controlata, de transanta si echilibru esential, si in cercetarea dedicata criticii romanesti din primele trei decenii postbelice. O cercetare in totul riguroasa, cu evidente merite de expresie si de tensiune, viva-citate si ritm al dezbaterii; cercetare ce-ar merita rasplatita ca o summa si cu o summa.”
(Al. Cistelecan)
 
„Sint rare cazurile in care, avind in fata o opera de debut, atentia sa-ti fie atrasa nu de tema centrala, ci, dupa primele pagini, de modul in care e abordata, nu de personalitatile autorilor studiati, ci de personalitatea exegetului lor. Iar aceasta personalitate nu se impune printr-o gesticulatie spectaculoasa, prin negarea contributiilor anterioare, prin afirmatii pe-remptorii si fraze definitiv-taioase, ci printr-o lectura extrem de atenta, printr-o reconstructie a contextelor social-istorice si politice si, mai ales, prin definitii de termeni si de situatii cit se poate de exacte, revelator de exacte, in plina normalitate a analizei intelectuale. Un studiu care se anunta de acum a fi o carte de referinta pentru istoria criticii literare romanesti.” (Mircea Martin)
 
„Demersul lui Alex Goldis, apartinind evident unei generatii formate in postcomunism, invita la o dezbatere rezonabila, eliberata de impulsuri inflamate, in stare sa permita lectura adincita, pe o baza documentara solida, a corpusului concret de texte reprezentative pentru segmentul de istorie a criticii romanesti pe parcursul a aproape un sfert de secol, dar si cu sustinerea unei limpezi armaturi de teorie literara, uzind de concepte clare si sigure. Critica in transee va fi intimpinata, sint sigur, ca prima sinteza de proportii, scrupulos documentata si admirabil condusa ca logica a discursului critic, asupra unei etape decisive din evolutia spre normalitate a criticii romanesti de dupa a doua conflagratie mondiala.” (Ion Pop)



ANUL APARITIEI:    2011
NUMAR PAGINI:    288
FORMAT:    150x225

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.3165 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.