Jules Verne, Capitan la cincisprezece ani (Prefata de Lucian Pricop)

Jules Verne, Capitan la cincisprezece ani (Prefata de Lucian Pricop)
-23%
Preț: 16,94 lei
22,00 lei (-23%)
Disponibilitate: IN STOC
Timp procesare: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Povestiri

DESCRIERE

CALATORIILE INITIATICE SI EROII ADOLESCENTI

Aparut intaia data in  foileton in Magasin d education et de recreation in intervalul 1 ianuarie - 15 decembrie 1878, romanul Capitan la cincisprezece ani a fost publicat in acelasi an intr-o editie cartonata de catre editorullui Jules Verne, Pierre-Jules Hetzel.

Povestea este croira didactic, autorul cautand transmiterea unui mesaj politic egalitarist, mai exact, util izand o poveste de aventuri pentru a condamna comertul cu sclavi din Africa. Personajele sunt tipologii usor descifrabile. Astfel, tanarul marinar Dick Sand este un mus ce se imbarca la bordul bricului-goeleta Pilgrim, comandat de capitanului.
 
Dupa ce un sezon ele pescuit este ratat, balenierul pleaca din apele Noii Zeelande pentru a reveni in America In timpul calatoriei de intoarcere, capitanul nu rezista tentatiei de a captura un cctaccu: dar incercarea de a vana balena uriasa este un esec, chiar un dezastru, si tanarul orfan Sand ramane singurul navigator in viata, fiind nevoit sa-si asume responsabilitati de capitan. Mai supravietuiesc si sotia armatorului, Doamna Weldon si fiul lor Jack, pe care trebuie sa-i duca cu bine la destinatie.


Intreaga calatorie este presarata cu obstacole, ceea ce ii permite capitanului de cincisprezece ani sa evoluczc moral si sa-si testeze limitele fizice in infruntarile cu situatii dificile, tiind adesea amenintat de actiunile perfide ale lui egoro, bucatarul enigmatic anat la bordul navel.

Astfel, Negoro, profitand de absenta tanarului capitan de la bordul navei, defecteaza busola, ceea ce deturneaza nava spre coastele Africii. Nu este suficient ca pasagerii de buna credinta ajung pe un teritoriu  ostil; cgoro, in complicitate cu amicul sau IIaris, un negustor de sclavi, pune la cale un plan pentru vanzarca negrilor ca sclavi. Inocentii naufragiati cred ca se afla pe coastele Americii de Sud, dar varui Benedict constata tot mai multe nepotriviri intre vietatile care ar trebui sa se afle pe aceste meleaguri si cele pe care le intalneste in realitate. In cele din urma, misterul este descifrat si, dupa ce trec printr-o serie de peripctii In care viata le este primejduita, supravietuitorii reusesc sa scape si sa Ii salveze pe negri de la soarta cruda (dar incvitabila In aceste teritorii) a sclaviei.

Capitan la cincisprezece ani este una dintre povestile cele mai inspirate ale lui Jules Veme, poveste care apartine perioadei sale de creatie optimista; cititorul se idcntifica cu eroul pentru a se educa, printr-o calatorie initiatica. De altfel, este o tema imprumutata din legendele grecesti, in care calatoria era coincidenta cu devenirca eroului. Aici, eroul este un adolescent, asa cum pot fi si multi dintre cititorii acestui mare roman de aventuri.

CUPRINS

Calatoriile initiatice si eroii adolescenti (Pricop Lucian)
PARTEA  INTAI

I - Bricul-goeleta Piligrim
II - Dick Sand
III - Epava
IV- Supravietuitorii de pe Waldeck 
V - S. V.
VI - Balena
VII - Pregatirile
VIII - Cetaceul
IX - Capitanul Sarid 
X - Urmatoarele patru zile
Xl - Furtuna
XU - La orizont
XIII - Pamant! pamant!
XIV - Masuri de luat in continuare
XV - Harris
XVI - Pe drum
XVII - O suta de mile in zece zile
XVIIl- Un cuvant ingrozitor

PARTEA A DOUA
I - Comertul cu sclavi
Il - Harris si Negoro
III - Pornind la drum
IV - Drumurile proaste ale Angolei
V - Lectie despre furnici, intr-un furnicar
VI - Clopotul Cabestanului
VII - O tabara pe maluri le Coanzci
VIll- Cateva intrebari ale lui Dick Sand 
LX - Kazonndc
X - Ziua marelui targ
XI - Un punch oferit regelui din Kazonndc
XII - O inmormantare regala
XILI - In interiorul unci factorii 
XIV _ Vesti de Ia doctorul Livingstone
XV - Unde te poate duce o colcoptera tubcrculata
XVI - Un ,, mgannga"
XVII - In deriva 
XVIII - Diverse incidente 
XIX - S. Y
XX - Incheiere 

Traducere de Michaela Busoiu
Prefata de Lucian Pricop
Anul aparitiei: 2014
Nr. pagini: 290

Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:
Capitan la cincisprezece ani cartex

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

10,40 lei
13,00 lei (-20%)
4,80 lei
6,00 lei (-20%)
16,43 lei
22,50 lei (-26,98%)
13,87 lei
19,00 lei (-27%)
3,80 lei
5,20 lei (-26,92%)
13,14 lei
18,00 lei (-27%)
Created in 0.0491 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.