Calistrat Hogas, Pe drumuri de munte. Amintiri dintr-o calatorie In Muntii Neamtului (Contine un dosar critic si o fisa biobibliografica)

Calistrat Hogas, Pe drumuri de munte. Amintiri dintr-o calatorie In Muntii Neamtului (Contine un dosar critic si o fisa biobibliografica)
-23%
Preț: 10,01 lei
13,00 lei (-23%)
Disponibilitate: IN STOC
Timp procesare: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Romane

DESCRIERE

In istoria canonica a literaturii noastre exista putine cazuri de scriitori indiferenti fata de ecoulpublic al textelor lor. Un astfel de personaj, din galeriarestransa a. xiezinterasatilor" de succes literar, a fost, fara indoiala, Calistrat Hogas.. Scriitorul muntean isi face insemnarile de drum de-a lungul a trei deceniirpublicandu-le (la insistentele amicale ale lui A. D. Xenopol si Garabet Ibraileanu) doar in revistele vremii. Cateva dintre aceste texte sunt grupate antum de Hogas sub titlul Amintiri din o calatorie si circula fragmentar iri gazeta culturala Asachi, 1883-1884, Arhiva, 1893-1902, fiind reluate in Viata romaneasca, 1911-1916; o a doua culegere, cu titlul In muntii Neamtului, este gazduita tot de paginile revistei Viata romaneasca, 1907-1909. Abia peste opt decenii, in 1984, fragmentele si variantele ajung sa cunoasca o editie critica integrala, sub ingrijirea Dacianei Vladoiu si a lui Alexandru Sandulescu. De altfel, istoria editarii lui Hogas este in sine o poveste pe care o rezumam din dorinta de a cauta un sens pentru destinul straniu al operei unui literat roman putin citit astazi. Mult amanata (implinindu-se doar la presiunile lui Ibraileanu), tiparirea celor doua parti in volum a fost urmarita de nesansa. Prima editie, din 1912,·. sub auspiciile Editurii"Viata Romaneasca", poarta titlul generic Pe drumuri de munte (titlu sub care va fi ulterior reeditata opera lui Hogas), dar este o editie compromisa de erorile de redactare. Autorul a decis distrugerea tuturor exemplarelor. O soarta comparabila o are si volumul din 1914, tot la Editura"Viata Romaneasca", corectat de insusi Hogas, dupa regulile Academiei. Romane. Izbucneste Primul Razboi Mondial si, abia iesit de sub tipar, intreg tirajul cartii este mistuit de un incendiu care distruge intreaga cladire a"Vietii Romanesti";

Nr. de pagini: 256
Anul aparitiei: 2014

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

10,88 lei
14,90 lei (-26,98%)
7,60 lei
8,00 lei (-5%)
9,00 lei
12,00 lei (-25%)
Created in 0.0366 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.